FOTO: Máte chuť na čapované pivo alebo kofolu? Zastavte sa v najstaršej bratislavskej krčme...

5.4.2020

Zdroj: FB D.D.

Páčil sa vám článok?

Slnko a pekné počasie ľudí láka von a tak mnohí chodia na bicyklové výlety či pešie prechádzky napríklad aj do Horského parku, ktorý na rozdiel od ostatných mestských parkov a záhrad, zatvorený nie je. Uprostred neho - na Kalvárii sa nachádza najstaršia bratislavská krčma Funus, ktorú sme dnes našli otvorenú a dokonca v nej cez okienko čapovali pivo aj kofolu.

V rámci preventívnych opatrení Ústredného krízového štábu proti šíreniu ochorenia COVID-19, boli od 13. marca 2020 zatvorené nielen školy či lyžiarske strediská, ale aj väčšina podnikov ako sú kaviarne, bary, pohostinstvá, puby s výnimkou hotelov a reštaurácií, v ktorých sa varí. Pôvodne sa hovorilo o tom, že pôjde o dva týždne, ale tento víkend je už tretí, počas ktorého si Slováci nemôžu vychutnať svoje obľúbené alkoholické nápoje ako je pivo, víno či  borovička v krčme, respektíve tam, kde im najviac chutí, čo vraj podľa viacerých vašich tvrdení, doma nie je.

​Na sociálnych sieťach sa za ten čas objavilo akurát toto video, ktoré by malo názorne znázorňovať ako to bude vyzerať až ich otvoria, hoci ten sneh môže v tejto súvislosti pôsobiť dosť zmätočne, nakoľko väčšina ľudí verí, že sa tak stane oveľa skôr, než v zime. Na druhej strane nie je vylúčené, že pri vysedávaní doma a prejedaní sa, by z nás po niekoľkých mesiacoch naozaj mohli byť takí malí tučniaci...

Preto naozaj nie je úplne správne od ľudí žiadať, aby len sedeli doma a vôbec nechodili von. Pochopiteľne jedine pri dodržaní všetkých odporúčaní, teda vybavení rúškami na tvárach a dodržiavaní vzdialeností aspoň 2 metre jeden od druhého. Pretože sa vraví, že slnko je najlepší lekár a niektorí veria, že práve ono by mohlo napokon, ak už nie úplne zničiť obávaný koronavírus, tak aspoň utlmiť jeho šírenie.  

My sme sa dnes vybrali pozrieť sa do krčmy Funus, ktorá býva otvorená celoročne, ale najviac je navštevovaná v období, kedy sa dá sedieť vonku na terase. A ako je zrejmé aj z nášho fotografického porovnávania, tak tá sa vie celkom slušne zaplniť už aj v marci, ak je vonku teplo...

Zdroj: koláž abn

​Obe brány do podniku boli otvorené a na jednom z nich bol oznam, že podľa povolenia hlavného hygienika je vo Funuse povolený v čase od 10 do 19 hodiny ambulantný predaj a rozvoz jedál. V praxi to znamená, že si môžete objednať to, na čo máte chuť cez okienko, ale konzumovať to v priestoroch krčmy povolené nie je. Teda, ak máte naozaj nesmiernu chuť na pivo či kofolu, tak vám tieto nápoje načapujú do plastových pohárov, ale potom by ste mali terasu opustiť. 

Zdroj: R.S.

​V nedeľnom menu nás zaujala ponuka až troch polievok vrátane tej z medvedieho cesnaku a štyroch hlavných jedál - pečených kuracích krídel, vyprážaných kuracích kúskov, vyprážaného enciána a českého hovädzieho gulášu...

Zdroj: R.S.

​Výlet na historických motorkách si do Funusu urobili aj dvaja zákazníci, ktorí boli dokonca aj oblečení v dobovom... Počas asi 15 minút sa pri výdajnom okienku s nápisom Výčap vystriedalo asi 10 ľudí. Väčšina odchádzala s pivom za 1,90 € alebo kofolou za 1,70 €, čo síce nie je najnižšia suma v rámci mesta, ale ten pocit dať si niečo čapované pod holým nebom určite v každom z nich len umocnil dnešnú peknú nedeľu v Bratislave. 

(ars)

Páčil sa vám článok?