Preverili sme: Musíme mať rúško aj pri šoférovaní auta či na prechádzke v lese?

5.4.2020
0

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Bez rúška ani krok? Od 25. marca až do odvolania platí, že na verejnosti musíme mať všetci na tvári ochranu, ktorá prekrýva nos a ústa. Platí to aj pre vodičov osobných áut či dvoj-trojročné deti? Treba mať rúško na prechádzke v lese? Aj to sme zisťovali na Úrade verejného zdravotníctva SR.

V susednom Česku pred pár dňami zrušili povinnosť nosiť rúško pre vodičov, pokiaľ pôjdu v aute sami, a takisto pre malé deti do dvoch rokov. U nás niektorí vodiči jazdia s rúškom alebo šálom na tvári, kým iní žiadnu takúto ochranu vo svojom aute nepoužívajú. Je to v poriadku? Čo presne hovoria pokyny Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ)?

Hovorkyňa úradu Dáša Račková v odpovedi na našu otázku pripustila, že pri plnení opatrenia ÚVZ sa zohľadňujú konkrétne okolnosti. „Ak sa v aute môžem nakaziť od spolucestujúceho alebo spolucestujúci odo mňa, pre ochranu zdravia je vhodné používať tvárové rúško. Ak osoba cestuje vozidlom sama, no používa ho viacero osôb, pre ochranu zdravia je rovnako vhodné používať tvárové rúško. Ak osoba využíva automobil zväčša sama a nepoužíva ho viacero osôb, nie je nutné striktne dodržiavať uvedené opatrenie. Pri vystúpení z auta je však potrebné tvárové rúško si nasadiť,“ uviedla tri typické situácie.

Zaujímalo nás tiež, či musia nosiť rúško všetky deti bez rozdielu, vrátane batoliat, čo je vek od jedného roku do troch rokov. Možno ste si všimli, že mnohé svedomité mamičky dávajú rúško dokonca bábätkám v kočíku. Odpoveď opäť nie je jednoznačná, podľa našich hygienikov treba aj v tomto prípade zohľadniť všetky okolnosti. „Nosenie rúšok u batoliat môže spôsobiť komplikácie, preto je vhodné poradiť sa s pediatrom. V aktuálnej situácii je najlepšou prevenciou minimalizovať pohyb s batoľaťom po verejných priestranstvách,“ pripomenula Dáša Račková.

Napriek hrozbe koronavírusu mnohí z nás nesedia zatvorení doma. Keď sa dá, ideme do prírody, napríklad na prechádzku do lesa, alebo sadneme na bicykel. Je to v poriadku, pokiaľ sa vyhýbame miestam, kde sa sústredí viac ľudí. Pohyb na čerstvom vzduchu je zdravý, podporuje imunitu a takisto zmierňuje stres zo súčasnej situácie, umožňuje nám prežiť chvíle „normálnosti“. Musíme mať aj v takomto prípade rúško na tvári? Hovorkyňa ÚVZ tvrdí: „V prírode, kde nie je predpoklad veľkej koncentrácie ľudí, nie je nevyhnutné striktne dodržiavať toto opatrenie.“ Rúško však treba mať poruke, aby ste si ho mohli nasadiť, keby ste sa ocitli na mieste, kde sú ďalší turisti.

(ac)

Páčil sa vám článok?