Rozhorčená pani Eva: Mame nepomohlo ani to, že je lekárka - ak by mala koronavírus, nakazila by celú nemocnicu

11.3.2020

Zdroj: archív bn

Páčil sa vám článok?

Do redakcie Bratislavských novín sa nám ozvala pani Eva, ktorej 64-ročná mama pracuje ako lekárka v jednej z bratislavských nemocníc. Pred niekoľkými dňami sa mamin zdravotný stav nečakane zhoršil a v obavách, že by mohla mať koronavírus, sa rozhodla nechať vyšetriť na infekčnom oddelení UNB na Kramároch. To však ešte netušila, čo ju tam čaká...

"Mama má 64 rokov a pracuje ako doktorka v jednej z bratislavských nemocníc. V sobotu dostala teplotu a začalo ju bolieť hrdlo a začala mi tvrdiť, že to chytila odo mňa, nakoľko ja som bola asi pred mesiacom na lyžovačke v Taliansku. Pravdou je, že aj mňa asi tri týždne bolelo hrdlo, ale išlo chronické ťažkosti, čo potvrdili aj stery, ktoré som si nechala spraviť, aby som si overila, že nemám koronavírus. Mame som odporučila, aby tiež absolvovala vyšetrenie, pretože inak by mohli byť ohrození pacienti aj návštevníci jej nemocnice, kde sa denne premelie okolo 200 až 400 ľudí. Súhlasila, ale s tým, že nechce ísť na infekčné. V televíznych správach sme zachytili aj možnosť, že ku pacientovi domov príde sanitka, ktorej posádka odoberie pacientovi krv, nechajú ju otestovať a približne do dvoch dní majú výsledky. Mama telefonovala asi na štyri čísla, ale nikam sa nedovolala. Napokon jej na jednej infolinke oznámili, že to tak nefunguje, pretože by to bolo príliš drahé. Odporučili jej, aby išla na kliniku infektológie alebo zostala dva či tri dni doma a sledovala svoj zdravotný stav," púšťa sa do rozprávania pani Eva.

"​Napokon si ako doktorka vybavila, že jej v inej nemocnici urobia odber krvi s tým, že vzorku pošlú na test prítomnosti koronavírusu. Chceli od nej za to 80 eur, ale napokon tie testy nevedeli odoslať, pretože by na to by potrebovali nejakú špeciálnu mištičku, ktorá je veľmi drahá a bolo jej teda doporučené, že má predsa len ísť na Kramáre. Vybrala sa teda v pondelok predpoludním na infekčné a vo vchode jej povedali, že je deviata v poradí a má spolu s ostatnými ôsmimi čakať vonku na parkovisku, kým na nich príde rad. Mama tam stála v nie práve najteplejšom počasí 3,5 hodiny, ale za ten čas nikoho z tých čakajúcich ľudí nezobrali. Akurát tam dvakrát prišla sanitka označená telefonickou linkou 112 a z nej vystúpili pacienti bez rúšok, ktorým zobrali krv a oni potom normálne odtiaľ odišli pešo smerom na zastávku MHD," hovorí znepokojená Bratislavčanka, ktorej mama je momentálne na PN-ke. V nemocnici, kde pracuje, oznámila, čo sa deje s tým, že radšej zostáva doma. "Nahovárala som ju, aby kontaktovala svojho riaditeľa, nech vybaví, aby ju zobrali na testovanie prednostne, keďže je lekárka a mohla by nakaziť množstvo pacientov. Riaditeľ to riešil aj cez celoštátny krízový štáb, ktorého šéf mu prisľúbil, že v dohľadnom čase zabezpečí aspoň to, aby sanitky chodili k pacientom a brali im krv na testovanie," pokračuje pani Eva. 

"Napokon mame povedali, že ak by išla do roboty, tak za ňou príde do ordinácie niekto, kto jej urobí pre istotu ešte aj ster hrdla. Medzitým prišli výsledky z tej nemocnice, v ktorej bola na odber krvi a záver je taký, že pôvod jej ochorenia je bakteriálny a nie vírusový. Na 99 percent by to nemal byť koronavírus ani chrípka, ale nejaká iná choroba," hovorí pani Eva a dodáva: "Na základe jej skúsenosti som si uvedomila, že ak na infekčnom neboli schopní urobiť za tri hodiny odbery krvi deviatim ľuďom, tak si neviem predstaviť, čo sa bude diať, keď tam začnú prúdiť davy ľudí podozrivých z ochorenia COVID-19. Mama hovorila, že personál nič iné nerobil, len dezinfikoval tie sanitky, ktorými priviezli pacientov na odbery. Osobne si myslím, že nie sme absolútne vôbec na boj s koronavírusom pripravení a naozaj už čoskoro môže byť situácia ešte omnoho horšia." 

(ars)

Páčil sa vám článok?