Pri podozrení na koronavírus k lekárovi po svojich: Chýbajú v Bratislave špeciálne sanitky?

9.3.2020
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Po zverejnení informácie, že novým koronavírusom sa nakazila aj učiteľka materskej školy v Ružinove, sa začala internetom šíriť ďalšia znepokojujúca správa. Pacientka sa vraj musela k lekárovi dopraviť taxíkom, lebo v meste jazdí len jedna špeciálna sanitka. Zisťovali sme, aká je situácia.

Učiteľka z materskej školy sa podľa medializovaných informácií zrejme infikovala na oslave, kde bola aj Slovenka, ktorá je teraz pre koronavírus v karanténe s celou svojou rodinou v Rakúsku. „Na spomínanej oslave boli aj ľudia z Českej republiky, u ktorých po návrate do Česka diagnostikovali rovnako koronavírus. Spomínaná učiteľka, keď pochopila, že aj ona by mohla byť nakazenou, zavolala o pomoc,“ informoval zdroj z okolia pacientky na FB stránke Nekŕmte nás odpadom.

A pokračuje šokujúcimi tvrdeniami: „Zľahčovali jej príznaky i výšku teploty. Musela ich uprosiť. Na vyšetrenie sa musela doviezť po vlastnej osi. Sanitku odmietli poslať! Vraj je len jedna špeciálna na celú Bratislavu. Pani učiteľka nešoféruje, ale je zodpovedná, a tak vedela, že ísť MHD nemôže, tak sa rozhodla zavolať taxík. Samozrejme si dala rúšku. Namiesto krvi jej vyšetrenie robili stermi, aj keď takto sa na výsledky čaká dlhšie. Po spomínanom vyšetrení ju poslali domov opäť po vlastnej osi.“

​Aký je predpísaný postup zdravotníkov pri podozrení na koronavírus? Zuzana Eliášová z Ministerstva zdravotníctva SR pripustila, že nakazený pacient sa môže dopraviť na vyšetrenie aj sám, samozrejme, nie vo vozidle MHD, kde by ohrozil iných. No ešte predtým by mal telefonicky kontaktovať svojho všeobecného lekára. Keď lekár usúdi, že pacient môže byť nakazený, konzultuje jeho prípad s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave. „V prípade, že RÚVZ nasmeruje pacienta do Univerzitnej nemocnice Bratislava, vyšetrenie sa uskutoční v špecializovanej ambulancii č. 3 na Klinike infektológie a geografickej medicíny na Limbovej 5 na Kramároch. Ak má pacient osobné motorové vozidlo a klinický stav mu to umožňuje, prepraví sa na vyšetrenie sám vlastným autom. Ak nie, tak mu RÚVZ privolá vozidlo záchrannej zdravotnej služby s posádkou vybavenou špeciálnymi osobnými ochrannými pracovnými prostriedkami. Privolať si toto vozidlo môže aj samotný pacient,“ informovala nás Zuzana Eliášová.

Klinika infektológie a geografickej medicíny:

Zdroj: archív bn

Pri príchode do  špecializovanej ambulancie sú ďalšie pokyny pre pacienta vyvesené na vstupných dverách, kde je uvedené telefónne číslo, na ktorom sa má ohlásiť skôr, ako vstúpi do čakárne. Medzi jednotlivými pacientmi sú priestory čakárne aj ambulancie dekontaminované, takže sa môže stať, že na vyšetrenie treba čakať dlhšie. Toto opatrenie je však dôležité na zabránenie prenosu infekcie v čakárni.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva zároveň vyvrátila, že by v Bratislave bolo iba jedna špeciálna sanitka. „Každé sanitné vozidlo  je prispôsobené na prepravu infekčného pacienta,  a to vždy pri dodržiavaní hygienicko–epidemiologických postupov a bezpečnostných režimov.  Zároveň sú vozidlá uspôsobené na potrebnú dekontamináciu.  Pri zvýšenom infekčnom  ohrození  posádky sanitiek disponujú potrebnými ochrannými prostriedkami. Ministerstvo zdravotníctva  spolu s  hlavným hygienikom a poskytovateľmi  volí  najefektívnejší postup, ktorý zamedzí šíreniu vírusu COVID-19 a zároveň umožní jeho rýchlu diagnostiku,“ ubezpečuje Zuzana Eliášová.

Konkrétne okolnosti pri vyšetrení spomínanej učiteľky materskej školy sme zisťovali na Úrade verejného zdravotníctva. Keď dostaneme odpoveď, článok budeme aktualizovať. 

Nezabúdajte:

Ak máte podozrenie na koronavírus, kontaktujte svojho lekára telefonicky, prípadne sa poraďte na týchto bezplatných telefónnych linkách, kde sú k dispozícii epidemiológovia 24 h denne 7 dní v týždni:

0800 221 234, 0917 222 682; 0917 426 075

Komunikovať môžete aj cez email: novykoronavirus@uvzsr.sk.

(ac)

Páčil sa vám článok?