FOTO: Petržalská kuriozita - viete, prečo je na budove pošty na Furdekovej šedý nápis Červená?

27.2.2020

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Za minulého režimu tejto dvojposchodovej budove na Mehringovej ulici v Petržalke nikto nepovedal inak než: červená pošta. Určite k tomu prispelo aj kovové opláštenie výraznej červenej farby a na ňom obrovský nápis Pošta. Pred niekoľkými rokmi však objekt zrenovovali, fasádu prefarbili na šedo a na priečelí je teraz o čosi menší nápis: Červená. Pokúsili sme sa túto malú záhadu objasniť...

Po roku 1990 sa časť Ulice Kláry Zetkinovej premenovala na Furdekovu, ale Pošta 55 v tejto budove zostala. Vchádza sa do nej spredu, teda po schodoch, nad ktorými je dnes nápis Červená veľkými šedými písmenami na šedom pozadí. Okrem pošty sa v budove nachádza aj pobočka VÚB ako aj sídlo Vysokej školy ekonómie a manažmentu verejnej správy. Pokúšali sme sa najskôr priamo u užívateľov zistiť, prečo je na budove nápis Červená, hoci budove dominuje sivá farba. Na škole, v banke ani na pošte to nevedeli, ale napokon sme mali šťastie, že sa nám podarilo skontaktovať s pánom Ing. Ľubošom Cibákom, ktorý je spoločníkom vo firme Správca VŠEMvs s.r.o., pod ktorú budova patrí. "Ide o dočasnú umeleckú inštaláciu, ktorá bola realizovaná so súhlasom Magistrátu hlavného mesta SR ako aj Miestneho úradu v Petržalke." 

Zdroj: mestskezasahy.sk

​Následne sme zistili, že tento realizovaný projekt v roku 2015 vypracoval Filip Bielek ešte ako študent sochárstva na VŠMU. Ten na internetovej stránke mestskezasahy.sk zverejnil svoje návrhy ako aj nasledujúce vyjadrenie: "V projekte sa zaoberám znehodnocovaním estetických a architektonických kvalít stavieb druhej polovice 20. storočia a ich súčasnými neodbornými prestavbami. Svoju pozornosť som upriamil na objekt pošty č. 55 v Bratislave-Petržalke, ktorá prešla takou prestavbou, pričom ide o hodnotnú stavbu. Najvýraznejší prvok bolo priečelie, pozostávajúce z celoplošného nápisu POŠTA, zložené z červených horizontálne uložených hliníkových profilov, ktoré bolo prestavbou demontované. Tým sa z originálneho objektu stala stavba zanikajúca v okolitom prostredí. Z toho dôvodu som sa rozhodol upozorniť na súčasný stav priečelia, ako aj celého objektu, pomocou projekcie môjho vlastného výtvarného dotvorenia čelnej fasády, odkazujúceho formou rôznorodých skíc na pôvodný vizuál budovy. Projekcia ukázala, že Pošta č. 55 sa ešte stále môže stať dominantným mestotvorným prvkom pre danú lokalitu."

Zdroj: FB Ovsište

​Budova "červenej pošty" v osemdesiatych rokoch minulého storočia...

Zdroj: FB Ovsište

Autor umeleckej inštalácie bol presvedčený, že budova bola kvalitné architektonické dielo, ktoré medzi okolitými panelákmi vždy vyčnievalo, aj keď je objekt oveľa nižší než okolité a dosť podobne vyzerajúce paneláky. V jednom z rozhovorov dokonca spomenul príhodu, že ho raz viezol do Petržalky taxikár, ktorý síce nepoznal názov cieľovej ulice, ale na Červenú poštu reagoval hneď. Problémom bolo podľa neho aj to, že budova po rekonštrukcii farebne splýva s bytovkou za ňou a hoci sa zvýšila jej funkčnosť, tak to bolo treba spraviť tak, aby bola zachovaná pôvodná koncepcia. "Bavíme sa tu predsa o výtvarnom diele. Ak by mne niekto zničil sochu, bolo by to to isté, ako keď autorke tejto budovy zničili túto poštu," povedal Filip. 

Zdroj: FB Bratislava a jej premeny

Veľkým problémom budovy pred rekonštrukciou boli holuby, ktoré sa nasťahovali za kovový plášť okolo objektu...

Nielen samotná architektka Oľga Ondreičková, ale aj veľa Petržalčanov bolo zvedavých, ako vlastne bude vyzerať budova po rekonštrukcii a najmä odstránení červených kovových lamel z celého obvodu vrátane priečelia, na ktorom bol dlhé roky už spomínaný dominantný nápis POŠTA.  Budova bola postavená v roku 1980 a nebolo možné si ju nevšimnúť. Nie každý bol z moderného obloženia budovy nadšený. "No podľa mňa to vyzeralo desivo. Ako obrí elektrický transformátor alebo čo, kedysi som sa toho aj bál," napísal do diskusie počas renovácie budovy jeden z miestnych obyvateľov. Obrovským problémom začali byť aj holuby, ktoré si za lamelami robili hniezda a znečisťovali celý objekt zvonku, pretože bolo veľmi zložité vykonávať údržbu za červeným predsadeným plášťom. V budove sa už nemohli otvárať okná, nakoľko začal byť okamžite cítiť veľmi silný zápach vtáčieho trusu. Najskôr sa lamely prekryli obrovskými plachtami s reklamnými plochami, ale pri prestavbe v roku 2011 boli napokon úplne odstránené.

Zdroj: Marián Dekan

Nápis ​Červená môže dnes slúžiť ako navigačný prvok pre návštevníkov súčasných podnájomníkov v budove, teda poštu, banku či vysokú školu... 

(ars)

Páčil sa vám článok?