VIDEO: Takto sa staval Most SNP - leniví robotníci či archeológovia namiesto cestárov

13.9.2019
Na štedrý deň chcel 36-ročný muž skončiť z mosta snp - most_snp3
Páčil sa vám článok?

Možno si to málokedy uvedomujeme, ale po komplexnej rekonštrukcii Starého mosta je Most SNP momentálne najstarším mostom cez Dunaj. S budovaním tzv. nového mostu sa v Bratislave začalo pred vyše 50 rokmi a počas výstavby bolo nakrútených viacero televíznych dokumentov, ktoré u súčasných divákov vyvolajú úsmev či údiv...

Jedna z prvých reportáží pochádza z roku 1967 a je na nej vidno ešte budovu Bratislavského veslárskeho klubu aj s charakteristickou vežičkou, ktorá bola rozobratá a prevezená na JRD do Rusoviec, kde jej drevené kusy a iné vhodné materiály postupne rozkradli. 

Menej úsmevné sú zábery na bratislavské podhradie, ktoré muselo ustúpiť výstavbe budúceho mostu cez Dunaj:

Táto reportáž z roku 1969 vás pobaví možno tým, že v nej redaktor riešil pracovnú morálku zamestnancov istej slovenskej stavebnej firmy, ktorí sa v pondelky a piatky pravdepodobne veľmi v práci nepretrhli, teda ak do nej vôbec prišli a neurobili si predĺžený víkend. 

Aj keď most v auguste 1972 slávnostne otvorili, tak dopravnú situáciu v Bratislave veľmi neuľahčil, nakoľko ešte neboli dokončené cestné komunikácie, ktoré naň nadväzovali. Lepšiu predstavu získate po pozretí nasledujúceho videa: 

 

V roku 1978 si rozložili na Moste SNP svoje hudobné nástroje členovia skupiny Modus aj s Marikou Gombitovou a nakrúcali tu klip k pomerne neznámej piesni Preteky s láskou. 

V druhej polovici 80-tych rokov začal mať most prvé veľké technické problémy a museli ho opravovať, čo vôbec nebolo jednoduché:

 (ars)

Páčil sa vám článok?