FOTO: Je to priam neuveriteľné, že Drevená ulica kedysi vyzerala takto...

12.9.2019

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

Tomu sa povie diametrálna zmena! Na sociálnej sieti sa objavila stará fotografia Drevenej ulice, ktorá pochádza z roku 1935. Je na nej vidno úzku uličku obklopenú domami s výkladmi rôznych obchodov na prízemí. V porovnaní s podobným záberom urobeným v súčasnosti je až nepredstaviteľné, že ide o to isté mesto a miesto...

"Kedysi to vyzeralo ako ulica, dnes to viac pripomína dieru," komentoval koláž súčasnej a historickej fotografie zverejnenej na sociálnej sieti Tomáš a svoj názor pridala aj Saša. "Inak to je hanba, že jedna z najznámejších ulíc v meste (Obchodná) takto vyzerá a že centrum Bratislavy ponúka aj takéto otrasné zákutia - provizórne parkovisko a všade okolo samý betón. No hrôza!"

Zdroj: FB Bratislava a jej premeny

​Viacerí diskutujúci sa zhodli v tom, že zbúraním domov na pravej strane Drevenej ulice sa úplne stratila akákoľvek romantika, čaro či príťažlivosť tohto priestoru. Pani Júlia si v súvislosti s obchodom, ktorého výklad môžete vidieť v popredí, spomenula na obchodný slogan zo starých čias: "Odev vzorný - šije Rolný."       

"Na starej ortofotomape z 1950, je už vidieť terajší dom na ľavej strane, čiže ten pôvodný musel byť poškodený bombardovaním v roku 1944, následne asanovaný a na jeho mieste postavený nový, ktorý nezasahoval tak k ceste ako pôvodný," napísali k fotografii administrátori FB stránky Bratislava a jej premeny a pridali aj čosi z histórie Drevenej ulice: "Strmá ulička spája Vysokú ulicu so Schöndorfskou (Obchodnou), respektíve so Suchým mýtom. Už v 15. storočí figuruje pod menom Holzgassl. V starom mestskom súpise sa vyskytuje pod menom Hochstrass holtzgessel, z čoho môžeme usudzovať, že menom Vysoká ulica sa neoznačovala len dnešná Vysoká, ale aj Drevená ulica. Pokial' ide o meno ulice, tušíme iba toľko, že ho dostala podľa predavačov dreva (Holzler), ktorí sa už v stredoveku častejšie spomínajú. 

Na Drevenej ulici bolo v nedávnej minulosti niekoľko podnikov a reštaurácií, ktoré vznikali a zanikali (možno si spomeniete napríklad na pomerne krátku existenciu Pizza Hut), pričom niekoľko rokov tu má jednu zo svojich pobočiek Bratislavský mestský pivovar... 

Zdroj: Google Maps

​Letná terasa na Drevenej ulici situovaná na parkovacích miestach v bezprostrednej blízkosti múrov bývalého hotela Forum - dnes Crowne Plaza takisto nepôsobí príliš esteticky ani romanticky. 

(ars)

Páčil sa vám článok?