VIDEO: Aké pocity mal Oskar Fegyveres po filme Skutok sa stal, v ktorom bol jedným z hlavných protagonistov?

9.9.2019

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

V bratislavskom kine Lumiére sa dnes uskutočnila novinárska projekcia nového slovenského dokumentárneho filmu Skutok sa stal, ktorý sa vracia k doteraz neuzatvoreným zločinom z obdobia "mečiarizmu" v druhej polovici 90-tych rokov. Po premietaní sme sa stretli s bývalým pracovníkom SIS Oskarom Fegyveresom, ktorý sa vtedy podieľal na zavlečení prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho do Rakúska, ale následne bol ochotný o tom vypovedať pred vyšetrovateľom.

Film Skutok sa stal sa zaoberá politickými zločinmi spáchanými v novovzniknutej Slovenskej republike v 90. rokoch minulého storočia, ktoré neboli nikdy potrestané - únos prezidentovho syna, vražda Róberta Remiáša a kauza Technopol. Príbeh filmu je rozprávaný prostredníctvom troch zúčastnených postáv - obete vraždy, svedka únosu prezidentovho syna a vtedy mladého investigatívneho novinára. Divák vidí ako sa tri postavy, traja priatelia (Oskar Fegyveres - svedok, Róbert Remiáš - obeť a Peter Tóth - novinár) zapletú do vysokej politickej aféry a sledujú z retrospektívneho pohľadu ako sa ich životy, postavy a motivácie vyvíjali. Vo filme sa objaví nielen pani Anna - matka Róberta Remiáša, ale aj jeho manželka Irena či sesternica Klaudia, ktorá je v súčasnosti manželkou Oskara Fegyveresa a žijú spolu na Morave. Využili sme prítomnosť bývalého pracovníka SIS a svedka únosu prezidentovho syna do Rakúska, aby sme sa ho opýtali na prvé dojmy z najnovšieho dokumentárneho filmu, na ktorom režisérka Barbora Berezňáková pracovala niekoľko rokov.

Oskar Fegyveres nám ešte prezradil, že aj keď na spravodlivosť už prestal veriť, tak dúfa, že aspoň tá božia si každého vinníka nájde a potrestá tých, čo sú zodpovední za smrť jeho kamaráta Róberta Remiáša. "Počul som, že bývalý šéf kontrarozviedky SIS Jaroslav Svěchota umieral v dosť veľkých bolestiach," skonštatoval veľavravne. Na otázku či sa niekedy v posledných rokoch stretol s Michalom Kováčom mladším, ktorého prezidentka Zuzana Čaputová nedávno vymenovala do funkcie veľvyslanca SR v Spojených arabských emirátoch, nám povedal, že nie: "Moja manželka sa mu raz v Čechách predstavila a opýtala sa ho, či by sa so mnou nechcel stretnúť. On najskôr súhlasil, ale napokon tam neprišiel. Neviem, prečo..." Fegyveres vo filme spochybnil aj to, že by boli on a Peter Remiáš nejakí veľkí kamaráti s Petrom Tóthom. "On za nami chodil len ako novinár. Stretli sme sa, keď sa robil alebo autorizoval nejaký rozhovor a to bolo všetko. Inak nás nič nespájalo."  

(ars)

Páčil sa vám článok?