VIDEO: Vedeli ste, že v Umelke obnovili pravidelné tanečné zábavy? Boli sme sa na jednu z nich pozrieť...

26.8.2019

Zdroj: FB Umelka

Páčil sa vám článok?

Umelecká beseda, teda presnejšie záhradná terasa nachádzajúca sa v centre mesta len kúsok od Starého mosta, bola kedysi povestná aj koncertami živých kapiel či tanečnými zábavami. Ak navštívite legendárnu bratislavskú reštauráciu počas letnej sezóny v ktorýkoľvek pracovný deň vo večerných hodinách, tak máte veľkú šancu, že jednu z nich zažijete na vlastnej koži...

Umelecká beseda, skrátene Umelka má v súčasnosti niekoľko častí (Rumelka, Pumelka), ale najväčšiu kapacitu má počas letnej sezóny záhradná reštaurácia, ktorá sa nachádza medzi prístupovými cestami zo Starého, respektíve na Starý most. Pri jednej z náhodných návštev sme začuli zo záhradnej terasy živú hudobnú produkciu, a tak sme sa vybrali pozrieť, kto tam hrá, respektíve, čo sa to tam deje. Neplatilo sa žiadne vstupné, a tak sme sa bez problémov dostali do blízkosti pódia, na ktorom bola dvojčlenná hudobná formácia - tmavovlasá speváčka a jej kolega, ktorí zároveň hrali na syntetizátoroch. Na okrúhlom tanečnom parkete, ak sa tak dá nazvať plocha pred pódiom tancovalo na ich živú hudobnú produkciu niekoľko desiatok ľudí v strednom, respektíve staršom veku.

Sadnúť si za niektorý z mnohých stolov bol však dosť veľký problém. Väčšina z nich bola obsadená, ale nám sa podarilo nájsť aj jeden voľný, na ktorom boli položené dva poháre s nedopitými nápojmi. Veľmi rýchlo sme zistili, že patria mladomanželom, ktorí na tanečné zábavy do Umelky chodia minimálne raz za týždeň. "Úplne nám to tu vyhovuje. Dobre si zatancujeme, v prestávkach jednotlivých kôl sa dá aj porozprávať alebo si objednať niečo na jedenie či pitie. Stretávame tu mnohých ľudí, ktorých už z videnia poznáme, takže asi nie sme jediní, kto sem chodieva pravidelne," vysvetľuje nám Renáta.      

Keďže sme chceli absolvovať celú akciu, tak sme si o niekoľko dní neskôr v Umelke rezervovali stôl, dali dokopy šesťčlennú partiu a prišli sme sem už o šiestej hodine večer. Opäť bola väčšina miest na sedenie už obsadená a to nielen ľuďmi v pokročilejšom veku, ale aj mladými, ktorým asi o tanec prioritne nešlo. Pochopili sme, že tu oslavovali narodeniny, prípadne si tu urobili stretávku. Ak však kapela na pódiu hrala pesničky, ktoré aj oni poznali, tak si ich pri stole spievali, prípadne si tiež odbehli zatancovať. Krátko po začatí hudobnej produkcie sme mohli obdivovať prvých štyroch odvážlivcov či nedočkavcov  - dva páry, ku ktorým postupne pribúdalo viac a viac ľudí...

Skrátený priebeh večera si môžete pozrieť tu:

Treba uznať, že ku koncu už nálada skutočne gradovala a parket bol potme už takmer preplnený. Zaznamenali sme na ňom miernu prevahu žien - nielen starších ročníkov či oveľa mladších kamarátok, ale aj matky s dcérami. Mnohí si aspoň sediac za stolmi spievali. Nebol problém sa počas tanečnej zábavy aj dobre najesť, aj keď čašníčka nás pri objednávke upozornila na to, že napríklad na pečené bravčové koleno budeme čakať približne hodinu. Živú hudbu v Umelke mávajú každý pracovný deň vo večerných hodinách, teda približne od 18.00 do 22.00 h, kedy sa začína nočný pokoj, ktorý sa tu v dávnejšej minulosti niekoľkokrát narúšal, o čom svedčí aj náš starší článok: 

​(ars)

     

Páčil sa vám článok?