Sklamaná čitateľka Kristína: Prečo pohyblivé schody pri rušnej zastávke MHD na Patrónke stoja?

10.8.2019

Zdroj: A.Č.

Páčil sa vám článok?

Čitateľka Kristína, ktorá je zdravotne postihnutá, upozornila na eskalátor na frekventovanej zastávke MHD na Patrónke. Podľa jej slov tu pohyblivé schody často nefungujú, s čím majú problém aj seniori či mamičky s deťmi.

„Pri ceste do práce denne prechádzam zastávkou Patrónka, kde sú na uľahčenie presunu cestujúcich pohyblivé schody. Ráno sú v prevádzke, ale keď sa popoludní vraciam z práce (medzi 16.30 až 17. hodinou), fungujú len výnimočne. Pritom Patrónka patrí medzi najfrekventovanejšie zastávky v Bratislave, stoja tu autobusy MHD i prímestské autobusy, denne tadiaľ prejde množstvo ľudí,“ napísala nám do redakcie pani Kristína.

Keďže je zdravotne postihnutá, chodí s pomocou barly, najmä chôdza po schodoch jej robí problémy. „A nie som sama, denne vídam starších či podobne pohybovo hendikepovaných ľudí, ako nechápavo krútia hlavami pri odstavených pohyblivých schodoch a potom sa vzdychajúc pustia do výstupu. Neviem, od čoho závisí prevádzkový čas schodov, ale na takom frekventovanom mieste by podľa môjho názoru mali fungovať do 18. hodiny,“ doplnila.

Mesto tvrdí: Schody fungujú

Hovorca magistrátu Peter Bubla predpokladá, že problém je inde, nie v nezabezpečení chodu eskalátorov a ich obsluhe. „Pohyblivé schody v objekte podchodu pre peších na Patrónke sú v prevádzke rovnako ako obsluha plošín pre imobilných denne v čase od 6. do 20. hodiny vrátane víkendov a sviat­kov,“ uviedol.
O stanovisko na podnet našej čitateľky požiadali prevádzkovateľa, ktorý vraj nevedel o tom, že by pohyblivé schody na Patrónke nemali byť v spomínanom čase funkčné či spustené. „V priestoroch podchodu je zamestnanec poverený obsluhou a údržbou eskalátorov, rovnako ako obsluhou plošín pre imobilných od 5.30 do 20.30 hodiny, ktorý každú poruchu, výpadok elektrickej energie či iné príčiny brániace chodu pohyblivých schodov ihneď hlási servisnému technikovi. Je však pravdou, že približne pred mesiacom bol odstavený jeden z eskalátorov na 5 dní pre poruchu,“ doplnil Bubla.

Zdroj: A.Č.

Upozornil tiež, že problém môže byť v tom, že niekto manuálne vypol eskalátor stop tlačidlom umiestneným naspodu krajných balustrád – podaktorí ľudia sa aj takto „zabávajú“. Aj preto je podľa Bublu v priestoroch podchodu poverený a riadne zaškolený zamestnanec, ktorý zastavený eskalátor opäť spustí.

Čo sme zistili my?

Našu čitateľku však takáto odpoveď neuspokojila. „Magistrát opísal ideálny stav, ako by to malo teoreticky fungovať, lenže ja vidím realitu, keďže daným podchodom denne chodím a takmer denne šplhám v popoludňajších hodinách po schodoch,“ doplnila pani Kristína.

Zdroj: A.Č.

Na Patrónku sme sa vybrali aj my, a to v poslednú júlovú nedeľu okolo 17. hodiny – teda v čase, keď mal eskalátor fungovať. Nefungoval, schody stáli na jednej aj na druhej strane. Zamestnanca, ktorý by dokázal pomôcť schody „spojazdniť“, sme nikde nevideli.

(ac)

Páčil sa vám článok?