FOTO: Všimli ste si, čo je čudné na vode v tejto fontáne na Americkom námestí?

6.8.2019

Zdroj: FB D.V.

Páčil sa vám článok?

Na Americkom námestí - kúsok za zastávkou trolejbusov MHD smerom do centra sa nachádza fontána, ktorá sa volá Fontána pred Avionom. Tá dnes zaujala okoloidúcich tým, že v nej nebola voda modrej či zelenej farby ako v nedávnej minulosti, ale skôr biela a to najmä vďaka pene. Vysvetlenie je celkom prozaické...

"Pred chvíľou som prechádzala okolo a hneď ma zaujalo, že prečo voda vo fontáne nie je modrá ako býva bežne, ale zrazu biela a to dokonca aj s penou. Vyzerá to skoro ako cappuccino," povedala pre Bratislavské noviny Denisa. Nielen ona, ale viacero obyvateľov z blízkeho okolia zaregistrovalo, že vo fontáne pred Avionom sa zvyknú umývať či dokonca sprchovať ľudia bez domova, ale asi  tentokrát použili príliš veľa sprchového gélu alebo sa im vylial šampón, pretože namiesto priezračnej vody koluje potrubím fontány biela pena. 

Zdroj: Tomi Tóth

​Bežne vyzerá voda vo Fontáne pred Avionom takto nejako... Na hornej snímke je odfotografovaná fontána v októbri minulého roka a na spodnej v máji tohto roku. 

Zdroj: Zuzana Kupcová

Fontány na území nášho hlavného mesta spravuje a prevádzkuje Generálny investor Bratislavy, ktorý o tomto probléme s fontánou na Americkom námestí vie, nakoľko sa dosť často opakuje. Aj minulý týždeň v nej museli kompletne meniť vodu a zároveň požiadali mestskú políciu, aby zintenzívnila hliadkovú činnosť na Americkom námestí. V praxi to však vyzerá tak, že mestskí policajti asociálov z parku vyženú, ale oni sa po chvíli vrátia.

Zdroj: Google Maps

​A túto fontánu bezdomovci dosť často využívajú na osobnú hygienu, pretože je tak trochu skrytá za kríkmi, takže nie sú pri umývaní až tak veľmi na očiach okoloidúcich či čakajúcich na neďalekej zastávke MHD. Ak by sa situácia stala neúnosnou, tak GIB uvažuje aj o tom, že Fontánu odstaví, ale zatiaľ to považujú za krajné riešenie. 

(ars)     

Páčil sa vám článok?