FOTO: Testovali sme taxikárske aplikácie - ktorá z nich sa zákazníkovi najviac oplatí?

31.7.2019

Zdroj: FB Bolt Slovensko

Páčil sa vám článok?

Uľahčiť dopravnú situáciu v Bratislave pomáha nielen MHD, ale aj využívanie rôznych taxikárskych služieb. Tie fungujú už niekoľko mesiacov, teda od apríla podľa nových pravidiel a my sme sa rozhodli zistiť, ktorá z nich je na prepravu pre Bratislavčanov najvýhodnejšia.

Po tom, ako na začiatku apríla tohto roku nadobudla platnosť novela zákona o cestnej doprave, došlo k poklesu počtu partnerských vodičov, ktorí pracovali prostredníctvom mobilnej aplikácie. V dôsledku toho sa  dojazdové časy najmä v období mesiacov apríl a máj dosť výrazne predlžovali. Nie všetci totiž spĺňali všetky zákonné povinnosti. Dnes musí každý zo šoférov disponovať preukazom vodiča taxislužby, koncesiou alebo prípadne musia byť v pracovnoprávnom vzťahu s niekým, kto je majiteľom koncesie.

Zdroj: koláž abn

​Autá musia byť označené strešným svietidlom s nápisom Taxi respektíve Bolt, pokiaľ ide o vozidlo fungujúce cez rovnomennú aplikáciu predtým známu ako Taxify. Aj predné dvere áut musia byť označené nálepkou alebo odnímateľným magnetom s príslušným nápisom, v ktorom by malo figurovať aj obchodné meno prevádzkovateľa vozidla. Ďalšou novinkou v oblasti mobilných taxikárskych aplikácii je to, že zákazník sa ešte pred potvrdením objednávky dozvie cenu, za ktorú sa do cieľa svojej cesty dostane a takisto približný čas, kedy bude vozidlo na zadanej adrese pristavené. A práve tieto dva aspekty sme sa rozhodli otestovať a porovnať. 

Naša modelová situácia bola nasledujúca: Nachádzate sa v nákupnom centre Centrál na rohu Miletičovej a Trnavskej a potrebujete sa čo najrýchlejšie dostať na Bratislavský hrad, kde vás čakajú známi zo zahraničia, ktorí sa s vami chcú stretnúť. Prejdete najbližších priechodom pre chodcov cez cestu, aby ste sa nachádzali na hlavnej ceste smerom do centra a teda aj na hrad a vyskúšate prvú z taxikárskych aplikácii, ktorú ste si krátko predtým nainštalovali.

V našom prípade to bola aplikácia Liftago:

V tej sa nám začali prihlasovať vodiči, ktorí boli najbližšie k zadanej adrese a v priebehu minúty sme dostali štyri ponuky v cenách od 4,20 do 5,20 €, pričom jednotlivé autá by vedeli prísť v čase od 6 do 8 minút.

Následne sme vyskúšali objednávku cez Hopin:

Cena za jazdu z Trnavskej na Bratislavský hrad klasickým taxíkom by bola od 4 do 5,40 € a cesta by nemala trvať dlhšie ako 9 minút. Čas príchodu vozidla sme nezistili...

Ako tretiu sme otestovali aplikáciu Bolt:

Tá nám ukázala, že vozidlo by mohlo prísť na našu adresu do 3 minút, pri druhom pokuse dokonca do 1 minúty a cena za jazdu na Bratislavský hrad by mala byť za 3,90 €. 

Ako posledný sme skúsili Uber: 

Ten nám ukázal, že auto by sme mali k dispozícii do 6 minút a jeho vodič by nás dokázal k hradu prepraviť za 2,50 €, pričom systém vypočítal aj čas, keby by sme v cieli mali byť vyložení.

Večer sme uskutočnili aj niekoľko reálnych jázd, aby sme si porovnali skutočné ceny. Absolvovali sme jazdu z Petržalky, konkrétne zo Smolenickej ulice na ulicu Prokopa Veľkého, ktorá sa nachádza na Kalvárii. Na cestu tam sme si objednali taxík cez službu Liftago. Na príchod vozidla sme čakali 14 minút a odviezol nás tam za 9,00 €. Na rovnakú trať, ale v opačnom smere sme využili Uber, ktorý prišiel do našej lokality do 5 minút a za jazdu sa nám z bankového účtu odrátalo 4,10 €. 

Druhá prieskumná skupina išla z Ružinova, presnejšie Drieňovej ulice do centra - na Hviezdoslavovo námestie a najskôr využila na presun taxík cez Hopin, ktorý prišiel za 6 minút a za jazdu sme platili 5,60 €. Pri návrate sme objednali Bolt, ktorý nám poslal vozidlo do 2 minút a jazda stála 3,90 €. Pre objektivitu však treba priznať, že prvé jazdy sa uskutočnili okolo 18,00 hod večer, teda v čase doznievajúcej dopravnej špičky, čo mohlo cestu predĺžiť, spomaliť a tým pádom aj predražiť, kým druhú jazdu späť sme absolvovali krátko po deviatej večer, kedy už boli cestné komunikácie v Bratislave takmer prázdne a križovatky ľahko priechodné. 

Náš záver: 

Ak sa veľmi ponáhľate, tak najrýchlejšie vám pristaví auto Bolt, ak sa chcete odviezť čo najlacnejšie, tak si počkajte na Uber. 

(ars)

Páčil sa vám článok?