FOTO a VIDEO: Čo skrýva luxusné WC na Kamzíku za takmer 130-tisíc eur? Pozrite sa, do čoho sa investovalo hriešne veľa peňazí...

13.7.2019
Toalety na Kamzíku

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Tak takýmto zbytočným luxusom sa môže pochváliť ozaj málokto! Na Kamzíku už niekoľko mesiacov stoja úplne nové verejné záchody, ktoré sú však stále zamknuté. S pracovníkmi mestských lesov sme vošli dnu, aby sme vám mohli ukázať, čo všetko sa v nich momentálne nachádza a stálo to priam neuveriteľnú sumu 128 250 eur.

Verejné toalety na Kamzíku mali najskôr prevádzkovať Mestské lesy v Bratislave, potom to vyzeralo tak, že pripadnú mestu... a teraz sa karta opäť obrátila. „Napokon zveria záchody nám. Na to však potrebujeme prijať aspoň dvoch, najlepšie troch ľudí, ktorí sa budú v službe striedať. V súčasnosti máme len 18 zamestnancov, takmer každý má viac funkcií, nevieme uvoľniť ani jedného, aby sa staral o stráženie a údržbu toaliet,“ vysvetľuje Jana Znášiková z mestských lesov. (V čase našej redakčnej uzávierky mali mať poradu na magistráte, na ktorú pripravovali materiál aj s vyčíslenými nákladmi, ktoré si vyžiada prevádzka WC.)

​Keby ste nevedeli: Mestské lesy majú zverených tritisíc hektárov plochy, starajú sa o chodníky, cesty, rybníky, studničky, aj o rekreačné strediská, dve včelnice a ponúkajú pre školy úspešný a obľúbený program lesnej pedagogiky... V súvislosti s novou povinnosťou však neriešia len financie na strážcov toaliet, ale aj to, kde budú mať svoje miesto – pri stavbe sa akosi nerátalo s obslužným personálom. „Nemáte si kde sadnúť, prezliecť sa či schovať sa pred dažďom,“ upozorňuje Jana Znášiková.

A strážiť nové záchody treba, väčšina vybavenia sa totiž dá odmontovať, stačí skrutkovač. Na bezpečnostných dverách jednej z miestností je už teraz poškodená zámka, keď sa ktosi pokúšal ich otvoriť. 

Čo všetko sa dnu skrýva?
Verejné toalety sú riešené naozaj veľkoryso, majú päť miestností, všetky vybavené podlahovým kúrením. Je tam WC pre dámy, pánov aj ŤZP, prebaľovacia miestnosť pre mamičky s deťmi a dokonca tri sprchy (ktoré sa musia po každom použití vydezinfikovať, aby sa dodržali hygienické štandardy). Na vonkajšej strane je, navyše, umývačka bicyklov.  Suma takmer 130-tisíc eur nám napriek tomu pripadá značne premrštená – až na podlahové kúrenie nie je vnútri nič extra, žiadne pozlátené kľučky či batérie. Kabínky sú oddelené bežnými umakartovými stienkami, priečky sú zo sadrokartónu, dlaždice aj obklady bežného typu...

Podľa odborníkov by cena takéhoto WC nemala byť vyššia ako 80-tisíc eur. Bývalé vedenie mestských lesov, ktoré stavbu riešilo, sumu obhajovalo tým, že zahŕňa aj napojenie na inžinierske siete a vonkajšie terénne úpravy.
„Dnes je už zbytočné baviť sa o tom. Záchody stoja a treba ich čím skôr otvoriť. Uvažujeme, že kým sa financie na ich prevádzku nedoriešia, najmeme aspoň brigádnikov, aby sme ich mohli ešte toto leto sprístupniť verejnosti. Ich používanie by malo byť bezplatné,“ uzatvára Jana Znášiková.
(ac)
Páčil sa vám článok?