FOTO a VIDEO: Kedy sa začne letná sezóna na bratislavských kúpaliskách?

28.5.2019

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Aj keď tomu počasie v týchto dňoch vôbec nenasvedčuje a dni sú aj tento týždeň prevažne daždivé, tak podľa kalendára sa blíži čas, kedy by sa pomaly mali začať otvárať letné kúpaliská. Zisťovali sme kedy by tento rok mohla odštartovať kúpacia sezóna...

Viacero letných kúpalísk na území Bratislavy prevádzkuje mestská organizácia Správa telovýchovných a rekreačných zariadení (STaRZ). Konkrétne pod ňu patria Letné kúpalisko Rosnička na začiatku Dúbravky, Lamač, Tehelné pole, Delfín, Rača a Krasňany, ale aj prírodné kúpalisko v Areáli zdravia na Zlatých pieskoch.

Zdroj: Matúš Husár

​Nakoľko v jazere je už voda, tak sme zisťovali či sa v nej aspoň počas víkendových slnečných dní už bol niekto okúpať. "Ale kdeže! Voda má nejakých 14 maximálne 15 stupňov, takže do nej vlezú maximálne ľadové medvede, teda otužilci, pre ktorých je však zase príliš teplá. Zatiaľ sme areál ešte verejnosti ani nesprístupnili. Čakáme, kedy nám z podniku oznámia, že už môžeme otvoriť letnú sezónu, ale počasie je tento rok mimoriadne nepriaznivé a výrazne sa nemá zlepšiť ani podľa predpovedí, tak pochybujem, že sa tak v najbližších dňoch stane," povedal nám správca areálu na Zlatých pieskoch. 

​Boli sme sa v pondelok osobne pozrieť aj na kúpalisku Tehelné pole, ale tam sa ešte nachádzali rôzne unimobunky a zariadenia súvisiace s nedávno skončenými majstrovstvami sveta v ľadovom hokeji. Však len v nedeľu 26. mája 2019 sa na priľahlom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu odohralo finále medzi Kanadou a Fínskom a práve Fíni sa pred zápasom boli rozcvičiť vo veľkom bazéne, kde to počas ich prítomnosti vyzeralo takto: 

Zatelefonovali sme aj vedúcemu strediska Kúpalisko Delfín, ktorým je Marek Školek a ten nám na margo otvorenia letnej sezóny v tomto roku povedal: "Spomínam si, že sme v niektorých predchádzajúcich rokoch kúpaliská otvárali už aj v máji, ak bolo vonku teplo, ale v tejto sezóne sa to už určite nezopakuje. Ale aspoň vodu do bazénov by sme chceli začať napúšťať počas tohto víkendu, lebo sa jednak potrebuje zohriať, ale samozrejme, že ešte predtým ako sa v nej budú môcť ľudia okúpať, tak ju musíme podrobiť aj hygienickej kontrole. Predbežne sme si termín otvorenia kúpalísk stanovili na sobotu - 8. júna, ale pokiaľ nebude na začiatku budúceho mesiaca dostatok slnečných dní, tak sa to možno posunie až na 15. júna 2019." 

Kedy otvoria letné kúpalisko Mičurin a bude opäť pre verejnosť zadarmo?

Ešte v tomto školskom roku by malo byť opäť otvorené letné kúpalisko Mičurin, nachádzajúce sa v areáli Ekoiuventy na Búdkovej ceste. Vlani si sem od 7. júla do 11. septembra našlo cestu až 31-tisíc návštevníkov, ktorí nemuseli platiť žiadne vstupné. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu prevádzkovalo kúpalisko vo vlastnej réžii a jedinou nevýhodou bola obmedzená maximálna kapacita na 150 ľudí. Zisťovali sme, ako bude vyzerať fungovanie Mičurinu tento rok...

​Po minulé roky platilo pravidlo, že ak o 10,00 h. pretrvávalo nepriaznivé počasie a ani podľa aktuálnej predpovede sa v daný deň teplota vzduchu do 15:00 h. nedostala nad 22 stupňov Celzia, tak sa vtedy kúpalisko ani neotvorilo. My dúfame, že ani vytrvalé dažde a vietor nemôžu trvať večne a ešte pred príchodom tradičných letných horúčav nás čakajú príjemné letné dni strávené napríklad aj na niektorom z bratislavských kúpalísk.   

(ars)

Páčil sa vám článok?