VIDEO: Poctu Pavlovi Demitrovi si všimli aj v zahraničí - čo na to hovorí iniciátor tejto myšlienky?

22.5.2019
0

Zdroj: TASR a archív R.S.

Páčil sa vám článok?

MS v ľadovom hokeji sa včera pre slovenský národný tím skončili zápasom s Dánskom, po ktorom sa lúčil so svojou bohatou kariérou kapitán Ladislav Nagy. Dojímavé chvíle sa však v Steel aréne odohrali v 38. minúte zápasu, keď obecenstvo vstalo a začalo skandovať meno Pavla Demitru. Stotožnili sa tak s nápadom bratislavského fanúšika a Demitrovho kamaráta Romana...

Ten zhodou okolnosti pracuje na webe Bratislavských novín, a tak sme mu položili niekoľko otázok, aby sme sa dozvedeli, čo ho k tejto iniciatíve viedlo. 

Kedy ti napadlo, že by bolo dobré si pripomenúť jedného z najlepších hokejistov Slovenska Pavla Demitru?

Bolo to počas zápasu Slovenska s Veľkou Britániou, keď som pri sledovaní priameho prenosu zaregistroval, že publikum dve minúty pred koncom druhej tretiny skanduje meno Pavla Demitru, ale určite sa nepripojila väčšina divákov a išlo to tak trochu do stratena. Ani len komentátori RTVS, ktorí sedeli priamo v Steel Aréne, si to vôbec nevšimli. Vtedy som si povedal, že si Paľo zaslúži, aby sme si ho uctili osem rokov po jeho tragickom úmrtí oveľa dôstojnejšie aspoň my - hokejoví fanúšikovia, pre ktorých Demitra toľko znamenal. Napísal som preto na svoj súkromný facebookový profil taký trochu dlhší status, ktorý som adresoval košickým fanúšikom a vyzval ich, aby v poslednom zápase základnej skupiny Slovensko - Dánsko na začiatku 38. minúty opäť skandovali meno Pavla Demitru a dúfal som, že tentokrát si to všimnú všetci, teda aj hráči, diváci či komentátori. 

Poznal si ako novinár Paľa Demitru? Čo pre teba Demitra znamenal?

Ako novinár som spoznal v roku 1995 na jednej akcii v Nitre Miroslava Šatana a keď sme v lete išli hrať hodový futbal do dedinky Dolné Orešany pri Trnave, tak on sa ma spýtal, či môže zobrať aj jedného kamaráta - hokejistu z Dubnice, ktorý tiež skúša šťastie v zámorí. No a to bol Pavol Demitra. Stretli sme sa na parkovisku pri trnavskom futbalovom štadióne, kde dorazil na červenom športovom aute značky Ford a priviezol so sebou aj sestru Moniku. Od prvej chvíle bolo jasné, že Paľo je super človek, hneď sme si sadli, v kabíne bolo plno smiechu a bol som príjemne prekvapený, aký bol kvalitný futbalista. Hrali sme v retro dresoch Slovana Bratislava požičaných od hospodára zo starého Tehelného poľa a vyhrali 7:3, keď dal Demitra tuším tri góly. Keď sa Slovensko v hokeji prebojovalo do A-kategórie a malo štartovať na MS 1996 vo Viedni, tak aj tam Miro Šatan odporučil trénerom nominovať aj Demitru, ktorý sa v nasledujúcich rokoch stal veľkým hráčom v NHL, ale aj oporou našej reprezentácie. Bol som vždy hrdý na to, že ho poznám, aj keď s hokejkou, ktorú mi raz venoval, som si nikdy hokejbal nezahral, nakoľko bola na opačnú stranu, ale opatrujem ju ako vzácnu relikviu a pamiatku na Paľa. Keď v septembri roku 2011 prišla správa o tom, že zahynul pri leteckej havárii v Rusku, tak ma to veľmi zasiahlo. Bolo mi ľúto najmä jeho rodiny, manželky Majky a detí, že už ho živého nikdy neuvidia. Stále je to veľmi smutné...

Tvoju výzvu na sociálnej sieti pripomenúť si jedného z najlepších hokejistov počas včerajšieho zápasu s Dánskom zdieľalo na Facebooku tisícky ľudí. Nakoniec počas zápasu v Košiciach v 38. minúte celá Steel aréna skandovala meno Paľa Demitru. Ako si to prežíval?

Cítil som také zvláštne napätie. Kamaráti ma volali, aby sme išli ten hokej pozerať niekde do podniku, ale odmietol som s tým, že sa potrebujem na tú 38. minútu sústrediť a nechcem riskovať, že by nám niekde pustili v televízii prenos z hokeja bez zvuku, čo sa mi v predošlých dňoch tiež raz stalo. Pozeral som to teda doma a keď nastala 38. minúta, tak som opäť začul, že niektorí ľudia začali skandovať jeho meno. Potom sa hra prerušila a vtedy už všetci na štadióne kričali: "Pavol Demitra" a do toho rytmicky tlieskali. Mal som zimomriavky. Potešilo ma, že asi aj DJ v košickej Steel Aréne už vedel o tom, na čo sa hľadisko chystá, pretože nepustil pri prerušení hry žiadnu hudbu, čo by asi trochu pokazilo celkový dojem. Televízia v tej chvíli ponúkla niekoľko detailných záberov na tribúny, kde ľudia stáli, skandovali Demitrovo meno a jeden chlapec dokonca držal v rukách miniatúru Paľovho dresu z pôsobenia v St.Louis Blues.

Komentátor RTVS Pavol Gašpar pripomenul televíznym divákom, že ide o 38. minútu a symbolické skandovanie mena inej hokejovej legendy, ktorá sa tiež lúčila na domácich majstrovstvách sveta po zápase s Dánskom. A moje pocity sa ešte viac umocnili, keď o necelú minútu  sa Slováci ujali vedenia, keď v čase 39:03 skóroval od modrej čiary Martin Marinčin. Pri spomalených záberoch som až nechápal, ako sa ten puk mohol odraziť od dánskeho brankára do dánskeho obrancu a od neho do bránky. Naozaj mi to prišlo akoby našim hráčom s tým gólom pomohol Paľo Demitra z neba, veď dovtedy sme sa v koncovke len trápili a zrazu sme poľahky skórovali po nahodenom puku.       

Tvoju výzvu a spomienku počas zápasu si všimli nielen slovenské médiá, ale aj zahraničné... Bol si dojatý?

Dojatý som bol hlavne, keď som po zápase pozeral na rozlúčku Ladislava Nagya s reprezentačnou kariérou. Diváci, spoluhráči a organizátori MS pripravili nášmu kapitánovi neskutočne krásne chvíle. Našťastie sme ten zápas s Dánskom po nájazdoch vyhrali, pričom skóroval aj Nagy, takže nakoniec zavládli výsostne pozitívne emócie. Trochu som sa bál, aby tá pocta Demitrovi nebola silnejším momentom, než záverečné ovácie pre Laca Nagya. Ale keď som videl, že všetko napokon dobre dopadlo, tak som bol spokojný. Jasné, že som na sociálnych sieťach zdieľal niekoľko videí súvisiacich s tou mojou iniciatívou a určite ma veľmi potešilo, že to na Facebooku vysielala naživo košická polícia, ale video sa objavilo aj na oficiálnej stránke IIHF, teda medzinárodnej hokejovej federácie. Za najväčšie prekvapenie považujem to, že si divácke skandovanie Demitrovho mena v priamom prenose všimli aj komentátori kanadskej televízie TSN. 

Ešte počas zápasu s Dánskom som sa skontaktoval s jedným známym, ktorý sa nachádzal priamo v Steel Aréne, aby som sa opýtal či sa niečo zobrazilo na svetelnej tabuli, keď ľudia skandovali na počesť Demitru a on mi poslal fotografiu kocky nad ľadom aj video, ktoré nakrútil v hale, čo ma veľmi potešilo, lebo to bolo ešte autentickejšie než to vidieť len v televízii. Chcel by som sa na záver poďakovať aj kolegyni Jarmile Kováčovej z televízie Markíza, ktorá na Facebooku medzi prvými môj status zdieľala pod vlastným menom a výzvu tak rozšírila aj medzi ďalších ľudí. Vlastne sa napokon dostala asi úplne ku všetkým hokejovým fanúšikom, lebo som sa niekde dočítal, že v 38. minúte sa skandovalo meno Pavla Demitru aj vo Fanzóne pred Istropolisom. Ale odtiaľ zatiaľ video nemám... 

(lb)    

     

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie