FOTO: V ponuke trhovníkov sú už melóny aj jahody a sú o čosi lacnejšie než vlani...

28.4.2019

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Leto si bez melónov nevieme predstaviť, ale jar? Viacerí Bratislavčania sa čudovali, keď ešte pred Veľkou nocou objavili u trhovníkov červené vodové melóny. Samozrejme, z dovozu. Oplatí sa dať za ne hriešne peniaze? Pozreli sme sa aj na ceny jahôd a porovnali sme ich s vlaňajšou ponukou...

„Hovorí sa, že máme jesť domáce ovocie, je oveľa hodnotnejšie ako to, ktoré sa často ešte nezrelé zbiera v exotike a vezie k nám v kamiónoch stovky kilometrov,“ komentovala pani na trhovisku Miletičova. No ani ona neodolala a dala si odkrojiť z vodového melóna z Maroka, ktorý predavač pred veľkonočnými sviatkami ponúkal v cene 2,99 eura za kilogram.

Podľa skúseného ovocinára Mariána Komžíka sa však možno ani veľmi nepomýlila, až na tú „luxusnú“ cenu.

„Na Slovensku síce dozrievajú melóny v priebehu leta, no aj tie dovozové môžu byť rovnako kvalitné. Samozrejme, ak sa neodtrhnú príliš včas, a teda necestujú k nám polozrelé. Treba tiež povedať, že aj kvalita dopravy a skladovania zohráva svoju rolu,“ vysvetlil.

Zdroj: ac

Ak teda máte na červený melón chuť, doprajte si, zvážte však cenu. Mimochodom, v supermarkete v Bratislave sme tento štvrtok kúpili kilogram červenej dyne zo Španielska za 1,69 eura. Zastavili sme sa aj v drevenom stánku ponúkajúcom ovocie na Trnavskej ceste pri Martinskom cintoríne a tu predávali melóny za 3,50 eura za 1 kg a podľa slov predavačky boli dyne takisto z dovozu.

Zdroj: NC

V ponuke boli už aj jahody za 8 eur za 1 kg. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku ide však o určitý cenový pokles. Vlani stáli jahody na konci apríla až 12 €.

​V hypermarkete sme ich videli za 2,99 eura, ale išlo iba o 500-gramový balíček. "Dcéra neodolala a kúpila jeden, ale boli sme obaja trochu sklamaní. Jahody boli síce červené a vyzerali zrelo, ale chuťovo nás vôbec neuspokojili. Práve naopak," povedal pre Bratislavské noviny Peter.

(ac, ars)

Páčil sa vám článok?