FOTO a VIDEO: Zrkadlá v botanickej sú zakryté, no sú tam ďalšie smrteľné pasce pre vtákov, tvrdí ochranár

27.4.2019

Zdroj: lb

Páčil sa vám článok?

Všetky zrkadlové tabule v Botanickej záhrade, pre ktoré hynuli vtáky, sú konečne prekryté. Dnes sme spolu s ochranárom zo Štátnej ochrany prírody Jánom Kaľavským aktuálny stav skontrolovali. Ešte včera totiž boli zakryté len tri zrkadlá umiestnené v prírode, dve z nich určené na inštaláciu ešte neboli. Ochranár nás upozornil aj na ďalší problém. Kto to vymyslel?!

Ak ste v poslednom čase navštívili Botanickú záhradu, tak určite ste si všimli, že okrem zrkadiel sú po celom areáli rozvešané obrazy od rôznych umelcov. Sú upevnené kovovým lankom pod stromami. Na tom by neboli nič zarážajúce, keby vedľa nich neboli zavesené aj priesvitné sklá, na ktorých sú rôzne nápisy predstavujúce umenie. Práve tieto sklá sa vôbec nepozdávajú ochranárovi Jánovi Kaľavskému. Rovnako ako zrkadlá, aj tie môžu byť smrteľne nebezpečné pre vtáctvo, keďže nie sú viditeľné.

Zdroj: lb

​Ako pre Bratislavské noviny povedal ochranár, požiada riaditeľa Botanickej záhrady Jaroslava Bellu, aby odstránil, resp. upravil aj tieto sklenené tabule. Pozrite si celé video.

Pripomeňme, že pred pár dňami v Botanickej záhrade nainštalovali tri zrkadlá vo veľkosti bilboardov od známeho umelca Mateja Kréna. Cieľom bolo prepojiť prírodu a umenie. Bohužiaľ, pod zrkadlom sme našli mŕtveho vtáka, ktorý do zrkadla vrazil a náraz neprežil. Písali sme o tom tu:

​Podľa našich informácií to však nebol ojedinelý prípad, hoci riaditeľ tvrdí opak. Po našom telefonáte so Štátnou ochranou prírody a mailovou komunikáciou s kompetentnými z Botanickej záhrady a Galériou mesta Bratislavy, zrkadlové inštalácie sú konečne prekryté.

Zdroj: lb

​Viac fotografií si môžete pozrieť v našej FOTOGALÉRII: 

​Dobrá správa je, že do 15.mája by mali všetky nebezpečné zrkadlá z Botanickej záhrady odviezť preč.

(lb)

Páčil sa vám článok?