VIDEO: Tieto nočné zábery z odvážania odpadu rozdelili Bratislavčanov na dva tábory

10.4.2019

Zdroj: OLO

Páčil sa vám článok?

Na sociálnej sieti sa pred niekoľkými dňami objavilo video, ktoré nakrútil obyvateľ mestskej časti Ružinov v skorých ranných hodinách. Je na ňom zachytené smetiarske auto OLO s posádkou, ktorá o 4:44 hodine ráno vysypáva kontajnery v jednom z dvorov. Jeho autor v ňom tvrdí, že ide o protizákonné rušenie nočného pokoja!

Video aj s komentárom zdieľala stránka, ktorá už podľa názvu patrí medzi kritikov súčasného primátora mesta Matúša Valla. Obyvateľ Ružinova ho nakrúcal 25. marca 2019 o 4.44 ráno a tvrdí, že trikrát do týždňa k nim do dvora chodí smetiarske auto OLO, ktoré svojím hlukom a pípaním narúša nočný pokoj stanovený podľa zákona na čas od 22. hodine večer do 6. hodiny ráno. Spoločnosť OLO po dohode s hlavným mestom od piatka 15.2.2019 až do odvolania zmenila pre dopravné obmedzenia časový harmonogram väčšiny odvozov zmesového komunálneho aj triedeného odpadu v hlavnom meste a prvý výjazd zberných vozidiel posunula zo 6,00 hod. na 4,00 hod, aby sa mohol vykonať zvoz odpadu ešte do začiatku rannej dopravnej špičky. Písali sme o tom napríklad tu:

​Autor videa sa domnieva, že nakoľko ide o zdravie obyvateľstva, tak ani jeden zo zákonov neumožňuje mestu udeliť spoločnosti OLO takúto výnimku a tvrdí, že na túto skutočnosť už pred mesiacom upozornil prostredníctvom emailu firmu OLO, ktorá s ním však prestala komunikovať.

Bratislavské noviny sa obrátili na hovorkyňu spoločnosti OLO - Beátu Humenikovú, aby sa vyjadrila k predmetnému videu a zároveň sa jej spýtali či evidujú viac sťažností občanov k rušeniu nočného pokoja skorými rannými výjazdami zberných vozidiel. A položili sme jej aj otázku či toto opatrenie má naďalej zmysel, keďže sa dopravná situácia v Bratislave aj napriek určitým obmedzeniam a uzatvoreným uliciach postupne stabilizovala a mesto je aj v čase rannej špičky na väčšine úsekov prejazdné.  Tu je jej odpoveď: "Prioritou spoločnosti OLO je zabezpečenie odvozu odpadu v stanovenom harmonograme, čistotu a nepreplňovanie kontajnerov a z toho vyplývajúcich hygienických nedostatkov a zdravotných ohrozovaní obyvateľov, akými sú zápach, šírenie hmyzu, hlodavcov a ďalšie. Posun začiatkov odvozov odpadu umožňuje vozidlám OLO aj počas súčasných dopravných obmedzení v hlavnom meste vykonať minimálne prvý odvoz odpadu do začiatku rannej dopravnej špičky a zároveň sa vyhnúť popoludňajšej dopravnej špičke. Uvedomujeme si, že dočasne prijaté opatrenia v súvislosti s dopravnými obmedzeniami, môžu byť nepríjemné, OLO sa však maximálne snaží postupovať v zmysle stanoviska z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, dopravnú situáciu denne monitorujeme, vyhodnocujeme a odvozy odpadov priebežne upravujeme. K pôvodnému harmonogramu odvozov sa vrátime hneď ako to dopravné obmedzenia umožnia. Pokiaľ má obyvateľ akýkoľvek podnet, súvisiaci s odvozom odpadu v hlavnom meste, môže sa obrátiť na naše zákaznícke centrum telefonicky na čísle 02/50 110 111 alebo e-mailom na zakazka@olo.sk."

Najväčšiu diskusiu však vyvolal samotný fakt či v tomto prípade naozaj ide o rušenie nočného pokoja. Čo na to hovorí zákon? Zo znenia paragrafu 47 priestupkového zákona sa priestupku dopustí ten, kto narúša v čase nočného pokoja verejný poriadok nadmerne hlučným hlasovým prejavom, púšťaním reprodukovanej hudby, spôsobovaním nadmerného hluku pochádzajúceho z prevádzky strojov, zariadení a vozidiel. Takéto prípady majú právo riešiť aj príslušníci mestskej polície, ktorí môžu udeliť takémuto narušiteľovi verejného poriadku v čase nočného pokoja blokovú pokutu až do výšky 33 eur. V praxi si však nevieme predstaviť, že by mestská polícia pokutovala smetiarske autá za rušenie nočného pokoja, nakoľko odvoz odpadu je jedna zo služieb pre občanov mesta, ktorá je financovaná z ich daní.     

Navyše veľa ľudí je považuje za úplnú samozrejmosť, že smetiari chodia robiť zvoz odpadu nadránom. "Keď sa to pánovi nepáči, tak nech ide bývať niekam do hôr - tam bude mať ticho," odkázala autorovi videa pani Viera. Na druhej strane mu za pravdu dáva napríklad pán Vladimír: "To nie je len problém Ružinova. V Petržalke na Holíčskej tiež chodia medzi 4:30 h a 5:00 h. Pokiaľ majú platiť zákony, tak nech platia pre všetkých rovnako. Veď je úplne jedno, či sú smeti odvezené ráno alebo podvečer. Ale ten rachot fakt nie je normálny!" V diskusii sa Bratislavčania rozdelili do dvoch táborov - jedni si myslia, že zákon by mal platiť pre všetkých bez výnimky a druhí zase nechcú, aby sa so smetiarskymi autami stretávali vo dvoroch či v uličkách v blízkosti bydliska v čase, keď vozia autami deti do školy alebo sa na nich ponáhľajú do zamestnania. 

(ars)

Páčil sa vám článok?