VIDEO: Vypredaný bratislavský Istropolis postavil na nohy nebohý Karol Duchoň

18.3.2019

Zdroj: FB The Duchon´s

Páčil sa vám článok?

Veľká sála bratislavského Istropolisu sa počas uplynulého víkendu zaplnila až štyrikrát do posledného miesta a to vďaka už nežijúcemu spevákovi Karolovi Duchoňovi. Tomu sa rozhodli vzdať poctu súčasní slovenskí umelci v hudobno-tanečnom projekte The Duchon´s, ktorý mal počas prebiehajúceho slovenského turné zastávku aj v našom hlavnom meste.

"Začínali sme 8. marca v Michalovciach a celkovo by sme mali odohrať18 koncertov v rôznych slovenských mestách. Trošku sme sa obávali či prídu ľudia aj v Bratislave, ale zbytočne, pretože oba pôvodne naplánované koncerty sa nielenže vypredali, ale museli sme v nedeľu poobede pridať ešte jeden mimoriadny, aby sme upokojili divácky záujem Bratislavčanov," povedal Ján Ďurovčík - autor a režisér projektu The Duchon´s. Skladby fenomenálneho speváka Karola Duchoňa prearanžoval do modernejšej podoby dirigent a skladateľ Tono Popovič a o interpretáciu piesní sa postarali Patrik Vyskočil, Lukáš Pišta, Michal Candrák, Barbora Hlinková, Lenka Machciníková a Radka Šutláková. O atmosféru sa starali aj samotní diváci, ktorým bolo nielenže dovolené používať mobilné telefóny, ale napríklad pred pesničkou Uspávanka boli dokonca vyzvaní, aby v nich zapli baterky a využili ich na vytváranie svetelných efektov v hľadisku.  

Nechýbala ani videoprojekcia a zábery na slávneho slovenského speváka, ktorý zomrel v roku 1985 ako 35-ročný. Jedna z piesní dokonca zaznela aj v jeho jedinečnom podaní sprevádzaná triom už spomínaných mladých vokalistiek. Samotný program bol kombináciou hudby, tanca a hovoreného slova, ale nešlo o klasický muzikál. Reportáž z bratislavského predstavenia, ktoré sa konalo v nedeľu priniesla vo svojej spravodajskej relácii aj RTVS: 

Diváci sa mali možnosť dozvedieť všeličo o minulosti a tvorbe Karola Duchoňa, ale zároveň sa tvorcovia projektu The Duchon´s pohrali aj s variáciami na tému ako by asi zneli jeho pesničky v iných programoch a žánroch a tak pripomenuli zábavnú televíznu reláciu Ein Kessel Buntes, oživili Freddieho Mercuryho zo skupiny Queen, opäť dali dokopy britskú dievčenskú formáciu Spice Girls a nechýbal ani hip-hopový kráľ Rytmus, teda presnejšie jeho imitácia. 

Zdroj: FB B.H.
     

Účinkujúci herci sa neustále snažili o interakciu s publikom a počas predstavenia niekoľkokrát opustili pódium a vybehli medzi ľudí, aby ich rozlieskali, rozospievali či dokonca roztancovali.

To sa vo finále programu dokonale podarilo, pretože pesničku V slovenských dolinách od hudobného skladateľa Petra Hanzelyho a textára Ľubomíra Zemana už spievali všetci prítomní a počas skladby Čardáš dvoch sŕdc a záverečných vypaľovačiek Mám ťa rád a Tancujem s tebou rád už bol na nohách celý Istropolis a pri záverečných tónoch poskakovali dokonca ešte aj produkčné v zákulisí.

To už v prvej rade o dušu spievala a tancovala aj Danka - dcéra Karola Duchoňa, ktorá si bola pozrieť predstavenie spoločne s mamou Elenou a priateľom Tomášom. "Všetkým sa nám to veľmi páčilo. Bola to naozaj dôstojná pocta môjmu otcovi," povedala pre Bratislavské noviny. 

(ars)  

 

Páčil sa vám článok?