Na pravom brehu Dunaja rozbiehajú projekt Upracme si Petržalku - pridáte sa?

15.3.2019

Zdroj: FB Upracme si Petržalku

Páčil sa vám článok?

S prichádzajúcou jarou sa aj v najľudnatejšej mestskej časti zdvihla vlna aktivistov, ktorí prestávajú byť rezistentní voči neporiadku vo svojom okolí a zároveň sú ochotní aj sami priložiť ruku k dielu. Patria k nim aj Jana Púčiková a Lucia Machová, ktoré založili facebookovú skupinu Upracme si Petržalku a pridáva sa do nej čoraz viac ľudí.

Najbližšia brigáda je naplánovaná na sobotu 16. marca, kedy budú členovia skupiny Upracme si Petržalku čistiť okolie Chorvátskeho ramena od Kauflandu po kostol. Stretnutie dobrovoľníkov je o 14. hodine pred vchodom do hypermarketu, kde sa im rozdajú rukavice a vrecia na odpad, ktoré dodal miestny úrad. "Nech ľudí neodrádza, že možno nebudú nikoho poznať. Na našej prvej brigáde sa zišlo 14 pionierov, ktorí sa tiež vôbec nepoznali a napokon tam panovala veľmi veselá, príjemná a priateľská atmosféra," hovorí Jana Púčiková, ktorá chodí upratovať svoje okolie podľa chuti a času. Zväčša dvakrát do týždňa. „Zbierame približne dve hodiny, potom toho už máte dosť. Začnete byť unavení, neustále zohýbanie tiež nie je sranda. Preto sme si aj zaobstarali kliešte na zbieranie odpadkov – ide to s nimi trochu pomalšie, ale nemusíte sa zohýbať ani dotýkať sa znečisteného odpadu a vydržíte zbierať omnoho dlhšie. Naše prvé brigády boli o to ťažšie, že sme separovali papier, sklo a plasty zvlášť, aby sme nemali problém, kam s odpadkami,“ vysvetľuje.

Jeden z ich členov sa však už dohodol na miestnom úrade, že od samosprávy dostanú vrecia na odpad a rukavice. Zistili tiež, že úradu stačí nahlásiť, kde presne vyzbieraný odpad nechali (miesto prístupné pre odvoz) a miestny podnik verejnoprospešných služieb, ho príde vyzdvihnúť.

„Robíte to zadarmo? Alebo za peniaze?“ aj to sú vraj otázky okoloidúcich. „Ľudia akoby si odvykli urobiť niečo pre svoje okolie aj bez nároku na odplatu. Niektorí pri Chorvátskom ramene sa však aj pristavili a ďakovali nám. Bolo to veľmi milé a povzbudzujúce. Znamená to, že to síce robíme zadarmo, ale nie nadarmo,“ hovorí Jana, ktorá spolu s kolegyňou Luciou pred každou brigádou okrem pozvánky na Faceboooku, nalepia na vchody priľahlých domov v okolí, ktoré sa bude čistiť, aj pozvánku s výzvou „Pridajte sa“.

Najviac je vraj porozhadzovaných papierových vreckoviek, igelitových vrecúšok, kúskov plastových obalov z potravín, škatuliek od cigariet, letákov, PET fliaš či fliaš od alkoholu. Pri zastávkach lístky na MHD obaly od cukríkov. V okolí panelákov sa nájdu aj miesta plné ploskačiek od alkoholu či odličovacích tampónov a tyčiniek do uší, akoby ich niekto po použití vyhadzoval z okna... Samostatnou kapitolou sú fólie zo škatuliek od cigariet a ohorky – tie sú všade. Pod oknami panelákov, na trávnikoch, pri chodníkoch a zastávkach MHD. Je ich toľko, že nie je ani v ich silách ich vyzbierať.

Čím to je, že sme v poslednom čase oveľa kritickejší a citlivejší na smeti na trávnikoch, špinu okolo kontajnerov, odpadky okolo Chorvátskeho ramena? „Dostali sme sa do bodu, keď je neporiadku už tak veľa, že je neprehliadnuteľný,“ myslí si Jana Púčiková. Ju hnevajú odpadky už dlhšie, tak ich začala zbierať najskôr sama pri venčení. „Keď som na ďalší deň išla okolo ramena na tom vyzbieranom kúsku som si konečne dokázala aj vychutnať prírodu,“ hovorí o motiváciách a uzaviera: „Robíme veci, ktoré by malo robiť naj­mä mesto, štát, respektíve iní vlastníci pozemkov, pretože sme stratili vieru, že to v dohľadnom čase aj robiť budú.“ Uvedomujú si však aj to, že mesto či mestská časť majú často zviazané ruky, lebo o pozemky, ktoré im nepatria, sa zo zákona nesmú starať.

Jana však rýchlo pochopila, že sama je na neporiadok krátka. „Nechcela som čakať na jarné upratovanie mestskej časti, pretože to býva až v apríli, keď je už všetko zarastené a odpadky sa už zbierajú ťažko,“ vysvetľuje. A tak napísala na facebookovú stránku Bratislava – Petržalka otázku, kto jej pomôže zbierať neporiadok po zime. Dobre! Kedy? Kde? Reagovalo jeden februárový štvrtok viacero ľudí, o tri dni prišlo na brigádu päť jednotlivcov, ktorí sa navzájom vôbec nepoznali. O týždeň už štrnásti. S vlastnými vrecami aj rukavicami. Skôr ľudia okolo 30, 40, viac ženy, ale prišli aj starší manželia, mamičky so školopovinnými dcérami či rodina, v ktorej mama kočíkovala a dcéra škôlkarka s otcom zbierali. Prišla aj kamarátka z Lamača či pani zo Starého Mesta, ktoré si povedali, že namiesto prechádzky urobia dobrú vec...
Janu s Luciou dala dokopy prvá brigáda. „Uvedomili sme si, že je veľa ľudí, ktorým neporiadok prekáža alebo chodia upratovať sami a aj by sa k niekomu pridali, lebo možno sa sami zbierať odpadky hanbia alebo potrebujú, aby ich ktosi zorganizoval.

Na naše prvé zbery zas prišli takí, čo vyjadrili záujem prísť znova. A tak sme založili facebookovú skupinu Upracme si Petržalku, kde budeme zdieľať naše akcie, pozývať ľudí, aby sa k nám pridali a kde môže každý vyzvať ostatných, aby sa pridali k jeho malej brigáde,“ hovorí Lucia Machová, ktorá sníva o tom, že si raz každý uprace okolo svojho domu, a vtedy bude Petržalka viditeľne čistejšia.Upratovanie verejných priestorov je pre Luciu súčasť životného štýlu. Nepoužíva igelitové vrecká, do potravín chodí s ušitými vrecúškami zo záclonoviny, drogériu si ´čapuje´ a čaká na prvý bezobalový obchod v Petržalke. Je krásne paradoxné, že človek, ktorý sa vyhýba igelitkám, ich vo voľnom čase pomáha zbierať.
„Možno svitá na lepšie časy,“ pokračuje. „Nie sme totiž jediné, koho trápi, ako to tu vyzerá. Minule sa nezávisle od nás uskutočnilo čistenie lesíka medzi Starohájskou a Haanovou ulicou. Do našej skupiny sa pridala aj Petržalčanka, ktorá dlho sama zbierala odpadky v okolí dostihovej dráhy. Ďalšia skupinka vyčistila „psíčkarsku lúku“ pri petržalskej električke. Nie je to len o nás dvoch, zistili sme, že aj iní ľudia niečo robia a to je skvelé!“

Vrecia dodá aj miestny úrad
Mestská časť na svojom webe informuje, že pracovníci oddelenia životného prostredia spolupracujú s dobrovoľníkmi a zabezpečia vrecia, rukavice či odvoz odpadu v spolupráci s Miestnym podnikom verejnoprospešných služieb Petržalka. Obrátiť sa môžete na Tatianu Stanovú z referátu čistoty a poriadku. Jej mejl je tatiana.stanova@petrzalka.sk a telefónne číslo +421-2-68 288 796. Informovala nás Veronika Berner Ďurinová, poverená vedením oddelenia životného prostredia miestneho úradu.

(in)

Páčil sa vám článok?