Skončil nový Mliečak na Poštovej aj preto, že bol príliš drahý pre majiteľa aj zákazníkov?

22.1.2019

Zdroj: Facebook

Páčil sa vám článok?

Nájde sa nový prevádzkovateľ alebo budeme aj na krátku existenciu nového Mliečaku už len spomínať? Od leta minulého roku je nová jedáleň na Poštovej ulici zatvorená a jej majiteľ hľadá nového záujemcu, ktorý by bol ochotný obnoviť jej prevádzku. Problém je, že vôbec nejde o lacnú záležitosť...

Bratislavské noviny sa snažili zistiť, koľko by musel prípadný záujemca o jedáleň Mliečak za ňu zaplatiť. Doterajší majiteľ Jozef Bardik je ochotný za odstupné vo výške 25-tisíc eur sa vzdať priestorov, kde sa jeho gastronomická prevádzka doteraz nachádzala. Ide o pomerne lukratívne miesto na Poštovej ulici kúsok od vchodu do podchodu na Hodžovom námestí, kadiaľ prejdú denne tisícky ľudí.  „V sume je vybavenie prevádzky, siete, vzduchotechnika, bar, ale nie je v tom značka Mliečak, chladničky, konvektomat a nejaké ďalšie veci, ktoré sú individuálne pre konkrétnu prevádzku. So značkou a komplet kuchyňou by sa to zvýšilo približne na 36-tisíc eur. Okrem toho treba rátať ešte aj so zaplatením nájomného za prvý štvrťrok, čo je 3 krát 3400 eur,“ upresnil majiteľ Mliečaku, podľa ktorého je priestor momentálne plne funkčný a schválený na prevádzku hygienikmi, takže by sa okamžite po angažovaní personálu dal spustiť.

Zdroj: Facebook

​Lenže nedávna minulosť aj priamo v tejto reštaurácii ukázala, že dať dokopy dobrý tím nie je vôbec jednoduché. Nešlo totiž vôbec o ľahkú prácu. „Pracovný čas sa začínal už o piatej ráno, aby zamestnanci stihli pripraviť úplne čerstvé dobroty, na ktoré mnohí zákazníci chodili už v rámci raňajok. Denne sme mali aj 500 hostí,“ povedala pre Bratislavské noviny Mia, ktorá Mliečak spolu so spoločníčkou vlani prevádzkovala. Zo začiatku mali otvorené len počas pracovných dní, ale verejnosť sa dožadovala, aby sa tu dalo najesť aj cez víkend. Na to by však museli na prevádzke zamestnávať oveľa viac čašníkov, kuchárok a pomocných síl, aby z nich vytvorili viac zmien, ktoré by sa mohli striedať. Pretože, ak zamestnanci potiahnu 17 hodín v kuse, tak potom majú nárok na dva dni voľna. Podľa bývalej prevádzkarky niektorých uchádzačov o prácu na pohovore zaujímalo jedine to, koľko budú zarábať a ich predstavy o vlastnom plate boli dosť prehnané a nereálne. Napokon to teda dopadlo tak, že majiteľ jedáleň vlani v lete zatvoril a priestory teraz ponúka niekomu inému, kto by chcel Mliečak v Bratislave udržať.

„Keď som tam zo zvedavosti vošiel, bolo mi jasné, že tá prevádzka nebude fungovať dlho. Neprimerané ceny!!! Mliečak na korze bol povestný nielen sortimentom, ale aj naozaj ľudovými cenami,“ napísal do diskusie na facebookovej stránke Bratislavských novín pán Vladimír, ktorý býva v centre. Svoju nespokojnosť s cenami vyjadrili niektorí bývalí zákazníci aj na stránke Mliečaku: „Nemôžete si pýtať 7 eur za pečené kuracie stehno s ryžou alebo 3,50 krajec chleba s nátierkou!“  

Zdroj: Facebook

​Na druhej strane je zrejmé, že pri takom vysokom mesačnom nájomnom a nákladoch na kvalitný personál sa to muselo odraziť práve na cenách za ponúkané jedlá a nápoje. Bolo by naivné očakávať, že by v Starom Meste mohla fungovať nejaká „ľudová“ reštaurácia podobná niekdajšiemu Mliečnemu baru, keď sa na Poštovej neudržal ani podnik, ktorý mal aj napriek vysokým cenám relatívne dosť klientely a napriek tomu ho zatvorili...

(ars)

Páčil sa vám článok?