Propeler by sa mal na Dunaj vrátiť už v lete, ožije aj prevádzka na nábreží. Víťaza súťaže vyberú do konca januára

21.1.2019
0
Budova Propeleru

Zdroj: lut

Páčil sa vám článok?

Bratislavčania stratili kontakt s vlastnou riekou, s Dunajom. Hovorí architekt a staromestský poslanec Martin Gajdoš. Zmeniť by to čiastočne mohlo oživenie Propelera, výletnej lode a prevádzky. Architekt Gajdoš vraví o akejsi prvej lastovičke pri vytváraní kontaktu mesta so svojou riekou.

Neprístupná, nefunkčná, prázdna. Budova v centre hlavného mesta oproti Slovenskej národnej galérii na staromestskom Rázusovom nábreží. Nesie nápis veľkými písmenami PROPELER, to je však jediný odkaz na hrdú minulosť.

Kedysi pod týmto názvom premávala obľúbená loď, ktorá spájala brehy a prepravovala pasažierov zo staromestskej strany na petržalský breh. Propeler fungoval v Bratislave od roku 1893 do roku 2003, čiže 110 rokov.

Nie iba kaviareň

Staré Mesto koncom minulého roka vyhodnotilo súťaž na prevádzku objektu Propeler, pričom víťaz nemá prevádzkovať len kaviareň, ale aj lodnú dopravu s ňou spojené oživenie turizmu a kultúrno-spoločenských aktivít.

„Predchádzajúce volebné obdobie sme dlho pracovali na tom, aby sme budovu Propeleru oživili, mestská časť Staré Mesto, podľa pohľadu poslancov prvoplánovo, chcela prenajať túto budovu na kaviarenské účely či gastroprevádzku,“ približuje Martin Gajdoš.

Súťaž na gastroprevádzku mala na verejnosti ohlas, prihlásilo sa veľa záujemcov. Staromestskí poslanci v minulom volebnom období však poukazovali na to, že prenajať túto budovu len na gastroprevádzku by bola veľká škoda.

„Naša iniciatíva spočívala v tom, že sme do tejto prevádzky chceli zahrnúť prioritne iné služby ako kaviarenské, služby, ktoré budú klásť najvyšší dôraz na plavbu po Dunaji, prípadne cestovný ruch.

Zdroj: lut

​Spojenie a nová súťaž

Staré Mesto potom spracovalo podmienky pre novú súťaž.  Dôraz už nebol kladený na kaviareň, ale  na dopravu medzi dvomi brehmi Dunaja, prípadne s plavbou do iných destinácii po Dunaji, petržalský breh alebo aj iné stanice, prípadne spojenie Eurovea a River Park.

Súťaž prebehla. Vzišlo z nej veľa nápadov, ktoré hovoria o obnove samotného objektu, využití veľkého predpolia, zlepšení turistických a informačných služieb, aj o zriadení akéhosi info turistického bodu na tomto mieste, ktoré nie je len v kontakte s Dunajom, ale aj samotným centrom.

„Do súťaže sa prihlásilo päť uchádzačov, momentálne je výstup komisie na webovej stránke Starého Mesta,“ komentoval poslanec Gajdoš, ktorý bol aj členom súťažnej komisie.

Rozhodnutie by malo padnúť do konca januára. Víťaz súťaže by mal s prevádzkou lode stihnúť ešte tohtoročnú letnú  sezónu. 

Loď Propeler (Kamzík) v časoch svojej najväčšej slávy:

Zdroj: KOTP

​(lut)

Páčil sa vám článok?