VIDEO: Francúzska legenda - speváčka Mireille Mathieu si Bratislavu podmanila naposledy vlani na jeseň

12.12.2018

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

V adventnom kalendári Bratislavských novín bude mať svoje zastúpenie aj francúzska kultúra, konkrétne speváčka Mireille Mathieu, ktorá na Slovensko zavítala už niekoľkokrát a vždy sme ju tu privítali nadšene a odchádzala domov spokojná a šťastná. Naposledy koncertovala v októbri minulého roku v Incheba Expo Aréne.

Mireille Mathieu sa narodila v roku 1946 vo francúzskom Avignone, v chudobnej mnohodetnej rodine. Mala trinásť súrodencov. Jej otec, Roger Mathieu, bol kamenár, ktorý sa chcel stať spevákom, matka Marcelle Mathieu sa starala o domácnosť. Mireille začala spievať už ako štvorročná v kostole počas polnočnej omše. Jej vzorom bola Edith Piaf, ku ktorej ju neskôr prirovnávali.  Jej piesne „Mon crédo“ a „C'est ton nom“ sa stali vo Francúzsku veľkými hitmi, no známou sa stala aj za hranicami svojej krajiny.

Predala viac ako 100 miliónov hudobných nahrávok a nahrala približne 1 200 piesní v deviatich jazykoch, spolupracovala so svetovými hudobnými osobnosťami ako sú Charles Aznavour, Paul Anka, Barry Manilow či Tom Jones. Medzi jej najznámejšie piesne patria hity „Acropolis adieu“, „Ne me quitte pas“, „Santa Maria de la mer“, či úspešný cover piesne „Blue Bayou“ od Roya Orbisona

Nielen na Slovensku je pokladaná za významnú osobnosť svetovej kultúry. V Bratislave v roku 2002 otvárala slávnostným gongom Ples v opere a verejnosť na svoj ostatný koncert vlani pozvala aj prostredníctvom tohto videa:

V Bratislave ju sprevádzal orchester aj so sláčikovou sekciou a na pódium prišla po šikmej plošine:

Prvýkrát do bývalého Československa zavítala ako 20-ročná v roku 1967, kedy sa pomery v republike trošku uvoľnili a naša krajina sa začala otvárať svetu. Tento proces tzv. Pražskej jari ukončil v auguste 1968 vstup vojsk Varšavskej zmluvy a okupácia trvajúca až do novembra 1989. Vystúpenie Mireille Mathieu zostalo zachované aspoň na čiernobielom zázname ČST:

Sympatická Francúzka bola hosťom aj na festivale Bratislavská lýra v roku 1985:

Jej krásny hlas, ľúbozvučný jazyk a vianočné melódie si môžete vypočuť v tomto videu:

V tejto raritnej nahrávke spieva španielsku koledu po francúzsky a obraz je doplnený o anglické titulky:

A na záver jedna z novších skladieb, ktorú nahrala spoločne s detským zborom v roku 2015:

(ars, video: YouTube)

Páčil sa vám článok?