FOTO: Známe bratislavské nábrežie na 150-ročnej fotografii – spoznali by ste ho vôbec?

5.11.2018

Zdroj: FB Prešpurčina ešče nezgegla

Páčil sa vám článok?

Na facebookovej stránke Prešpurčina ešče nezgegla sa dnes objavila vzácna historická fotografia, ktorá zachytáva súčasné Vajanského nábrežie v časoch, keď ešte nestál Esterháziho ani Lafranconiho palác, čiže pravdepodobne vznikla v roku 1870.

Fotografiu na spomínanej stránke zverejnila pani Zuzana Vilčák s popisom, že ide o pohľad na Mostovú ulicu a mestskú sýpku, ktoré boli odfotografované okolo roku 1870. Mostová ulica dostala svoj názov asi aj podľa toho, že ústila k starému kyvadlovému, respektíve loďkovému mostu, ktorý v minulom storočí nahradil propeler premávajúci z jednej strany Dunaja na druhú. Zdá sa, že aj vzácna historická snímka dnešného Vajanského nábrežia mohla vzniknúť práve z fotoaparátu umiestnenom na statíve buď niekde na ukotvenej lodi alebo až na petržalskom brehu. Z diskusie, ktorá sa rozvinula na facebookovej stránke Prešpurčina ešče nezgegla vyplynulo aj obdobie, kedy bol pôvodný záber asi urobený. Pán Peter Martinko, ktorý sa dlhoročne zaoberá históriou Bratislavy k nej napísal: „Ide o veľmi vzácnu fotografiu či pohľadnicu. Záber je z pred roku 1870, vtedy bol totiž postavený Esterháziho palác (dnes v ňom sídli Slovenská národná galéria či kaviareň Berlinka) a zdá sa, že sa akurát intenzívne pracuje na výstavbe jeho základov. Taktiež, na zábere ešte nie je ani Lanfranconiho palác, ktorý bude stáť na pravej strane tohto záberu, ale až od roku 1876. Na jeho mieste je však vidno ešte pôvodnú zástavbu, ktorú palác neskôr nahradil.“

Zdroj: FB Bratislavské rožky

Reduta na tejto snímke vôbec nemohla byť, pretože jej budovu na mieste bývalej mestskej sýpky postavili až v rokoch 1913 až 1919. Zo stavieb, ktoré pretrvali až do súčasnosti je však v pozadí vidno tzv. Kernov dom a za ním Michalskú vežu. Kernov dom sa nachádza na rohu Hviezdoslavovho námestia a Rybnej brány a v roku 1845 ho ako štvorpodlažnú budovu postavil Ignác Feigler starší. Na prízemí sa nachádzala reštaurácia U Kerna nazvaná podľa najznámejšieho majiteľa domu – Ondreja Kerna či hostinec Zum Blumenstöckl a až do roku 1989 tu bola aj veľmi obľúbená detská cukráreň. V súčasnosti tieto priestory patria luxusnej reštaurácii Nobile, poskytujúcej francúzsku a kaukazskú kuchyňu. Písali sme o nej aj v rubrike Bedeker gurmána TU.     

Zdroj: Google Maps

​V 20. storočí sa dominantami tohto priestoru stala budova Reduty či súsošie Štúrovcov, ktoré nahradilo sochy Štefánika či ešte pred ním Máriu Teréziu na koni.  

(ars, foto: FB Prešpurčina ešče nezgegla, FB Bratislavské rožky, Google Maps)

Páčil sa vám článok?