BEDEKER GURMÁNA: Reštaurácia Nobile nás milo prekvapila

4.11.2017

Zdroj: Facebook

Páčil sa vám článok?

Na rohu Hviezdoslavovho námestia a Rybárskej brány sa nachádza Kernov dom, kde v parteri a na poschodí boli za posledné tri dekády viaceré reštaurácie. Už niekoľko týždňov je tu ďalšia – NOBILE RESTAURANT. Pre zmenu ponúka okrem iného aj kaukazskú kuchyňu, veď za reštauráciou stojí osetský podnikateľ žijúci na Slovensku. V regióne Hlohovca už niekoľko rokov vyrába víno pod značkou Nobile, rovnakým pomenovaním reštaurácie v centre Bratislavy sa zrejme snaží vytvoriť synergiu tejto značky.

V Kernovom dome už boli reštaurácie luxusné, ale aj typické pasce na turistov. Nobile, zdá sa, patrí skôr do tej prvej kategórie. Pre Bratislavu je to dobrá správa, veď na tomto unikátnom mieste v tesnom dotyku Národného divadla je doslova žiaduce, aby tu bola reprezentatívna reštaurácia.

Interiér prešiel po poslednom nájomníkovi kompletnou rekonštrukciou. Zo stien zmizli insitné maľby lukulských hodov, interiér bol upravený s citom a vkusom. Drevená palubovka, drevený mobiliár čalúnený kožou, na stenách grafiky a maľby, či vína z produkcie rovnomenného vinárstva. Do Kernovho domu sa vrátila noblesa a elegancia. K dispozícii je priestor na prízemí aj prvom nadzemnom podlaží. Babie leto vytiahne hostí na balkón, či terasu zo strany Hviezdoslavovho námestia.

V ponuke jedál sa nachádzajú jedlá francúzskej a kaukazskej kuchyne. Z trojice predjedál sme si dali rolku z červenej repy s kôprovým olejom, chrenový krémom a kandizovanými vlašskými orechmi (8,70 €). Dokonale naladilo naše chuťové poháriky. Ocenili sme aj umelecké stvárnenie predjedla.

Z dvojice polievok – ponuky a dňa a tradičného boršču (5,90 €) sme si vybrali tú druhú, zostali sme teda verný červenej repe, resp. cvikli. Polievka bola vynikajúca. Bola to síce verzia bez mäsa, ale boršč bol veľmi chutný. V kombinácii so studenou smotanou sme ho dostali na stôl vlažný, bez čakania bola polievka jedlá.

Pred hlavnými jedlami francúzskej kuchyne sme dali prednosť kaukazským špecialitám. Tradičné osetské pirohy so šalátikom a salsou tu ponúkajú na viacero spôsobov a veľkostí. Vybrali sme si 300-gramovú porciu mäsovým pirohov (8,00 €), pre porovnanie ponúkajú aj 700-gramovaú porciu (15,00 €).

Zdroj: Facebook

​Na naše prekvapenie nešlo o pirohy, ale jeden veľký piroh, presnejšie pečenú placku plnenú mäsom. Jedlo bolo vynikajúce, v našich zemepisných šírkach úplne ojedinelé. V ponuke majú aj ďalšie kaukazské špeciality ako chinkali plnené mletým hovädzím mäsom s kyslou smotanou (9,00 €) či chačapuri po adžarsky (8,50 €) a po megrejsky (9,50 €).

Nobile Restaurant nás milo prekvapil, do bratislavskej gastronómie priniesol doteraz neznáme chute, ktoré však posilnili multikultúrny charakter mesta. Dobrá a originálna kuchyňa v spojení s pozornou obsluhou a neokukanou ponukou domácich a kaukazských vín má potenciál nájsť si zákazníkov nielen medzi návštevníkmi, ale aj medzi domácimi fanjšmekrami. Keďže ide o najlepšie miesto v Bratislave, zostáva veriť, že Nobile využije svoju šancu a stane sa pevnou súčasťou miestnej gastronómie.

Zdroj: Facebook

​Nedávno sa v reštaurácii bol najesť aj prezident SR Andrej Kiska, ktorý sa odfotografoval s personálom.

Naše hodnotenie: 4,5 hviezdičky
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

(rs, foto: facebook)

Páčil sa vám článok?