VIDEO: Novým hitom internetu je tento malý chlapček – zázračné dieťa či budúci génius?

18.7.2018

Zdroj: YouTube

Páčil sa vám článok?

Takmer 70-tisíc ľudí si za necelé dva týždne pozrelo video s dvojročným slovenským chlapčekom Jakubkom, ktorý úplne suverénne recituje báseň Mor ho! od Sama Chalupku. Na stránke YouTube sa nachádza viacero ďalších videí, z ktorých je zrejmé, že Kubko vie suverénne rátať po slovensky aj po anglicky, ovláda abecedu a dokonca ako ročný začal aj čítať.

Najskôr sme sa domnievali, že pre Zuzanu Pažickú - maminu  zázračného chlapčeka sa stal inšpiráciou projekt Baštrng, kde modernú verziu známej slovenskej básne recitoval populárny bratislavský herec Michal Kubovčík, ale po vzhliadnutí viacerých videí, v ktorých je Jakubko hlavnou postavou, bolo zrejmé, že ide najmä o zásluhu jeho mamy. Ona s rodinou žije v Rajeckých Tepliciach, ale jej geniálny syn už má veľa fanúšikov nielen v Bratislave, ale po celom Slovensku.

Získal si ich týmto svojím suverénnym recitátorským výkonom:

„Naučenie básne Mor ho! naspamäť mu trvalo asi týždeň. Potom sme už len dolaďovali nejaké detaily,“ prezradila Jakubova mamina, ktorá ho naučila čítať už ako ročného, neskôr sa naučil abecedu či počítať od jedna do sto po slovensky či anglicky.

To, že spieva pesničky alebo recituje básničky by možno nebolo až takým veľkým zázrakom, nakoľko je to pre deti v jeho veku pomerne bežné, ale napríklad báseň Mor ho! nevedia zarecitovať ani niektorí ôsmaci na základných školách, nehovoriac o mnohých dospelých, ktorí by sa asi len vyhovárali, že jej verše už dávno zabudli.

Už ako 23-mesačný Jakubko recitoval básničku Ranená breza od Márie Rázusovej-Martákovej:

 (ars, foto a video: YouTube)

Páčil sa vám článok?