FOTO: Televíznu vežu na Kamzíku začali stavať presne pred 50 rokmi

12.10.2017

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Základný kameň budúcej televíznej veže položili 12. októbra 1967 a jej výstavba trvala až do roku 1975. S výškou 194 metrov je najvyššou vežou na Slovensku a dominantou Bratislavy. Pre mnohých obyvateľov či návštevníkov prichádzajúcich do nášho hlavného mesta aj dobrým orientačným bodom, keďže ju vidno z veľkej vzdialenosti...

Televízna veža sa nachádza na vrchole vrchu Kamzík (433 m n.m.), ktorý je súčasťou Malých Karpát a nachádza sa v lokalite nazývanej Koliba, ktorá územne patrí do mestskej časti Bratislava – Nové Mesto. Vo veži sa vo výške 70 metrov nachádza reštaurácia (v súčasnosti sa volá Altitude) na otočnej plošine, ktorá poskytuje výhľad z polkilometrovej výšky 360˚ nielen na celú Bratislavu, ale aj do jej širokého okolia. Súčasťou veže je aj vyhliadková plošina, ktorá je hojne navštevovaná najmä výletníkmi, ale sú v nej i pracoviská Towercomu – spoločnosti, ktorá má na starosti šírenie televízneho, ale aj rozhlasového signálu do éteru.

Televízna veža na Kamzíku je so svojou výškou 194 metrov nielen najvyššou vežou na Slovensku, ale dodnes ju považujú za inšpiratívnu aj z hľadiska architektonického, konštrukčného a funkčného riešenia. Na jej projekte sa podieľal kolektív autorov, ktorého súčasťou boli Stanislav Májek, Jakub Tomašák, Milan Jurica a Juraj Kozák. Už niekoľko rokov sa uvažuje o tom, že by televízna veža na Kamzíku mala byť v noci osvetlená a teda aj viditeľná podobne ako Bratislavský hrad či pamätník Slavín. Za touto iniciatívou stojí partia architektov zložená z Vladimíra Haina, Michala Ganobjaka, Tomáša Hanáčka a Mareka Harčaríka. „Určite by to pridalo k atraktivite nielen samotnej veži, ale aj celej našej metropoly,“ zhodujú sa. Televízne veže sú dominantami aj v iných európskych mestách ako napríklad v Moskve či Berlíne.

(ars, foto: TASR, Správy RTVS)  

Páčil sa vám článok?