Príbeh ako z filmu: Daniel z chudobnej rodiny si plní veľké sny

2.9.2017
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Iba sedemnásťročnému rómskemu chlapcovi Danielovi Bundovi sa vďaka pracovitosti a talentu podarilo dosiahnuť neuveriteľné veci. My sme ho stretli v Bratislave po tom, čo sa vrátil zo študijného pobytu v Japonsku.

S Danielom (na hornej fotografii) sme sa rozprávali na rómskom festivale Cigánsky bašavel na námestí Eurovea. Tu  bol spolu s niekoľkými ďalšími mladými ľuďmi pripravený sa v rámci tzv. Živej knižnice podeliť o svoj príbeh, ktorý znie naozaj rozprávkovo.

Pochádza z východného Slovenska a ako priznáva, nikdy ho doma k vzdelaniu neviedli, skôr naopak. No on už od útleho detstva túžil veľa vedieť a poznať, fascinovali ho najmä moderné technológie. „Keď som mal asi sedem, hučal som do otca, aby mi kúpil počítač. Nakoniec si zobral pôžičku a kúpil ho. Keď som mal deväť rokov, začal som pátrať i po tom, ako fungujú online hry, ktoré majú administrátorov. Keď som mal jedenásť, snažil som sa pripojiť do ich tímu. Boli to ľudia, ktorí mali tak od  18 do 30 rokov, no prijali ma. Začal som pracovať s ľuďmi, riešiť problémy zákazníkov na serveri,“ opisuje svoje začiatky Daniel. Keď mal dvanásť, robil admina stránky, učil sa programovať, neskôr dokonca budoval projekt vlastného herného servera, mal svoj tím a dokonca získaval aj sponzorov. Tu však jeho príbeh ešte zďaleka nekončí.

Talentovaného chlapca si všimla organizácia LEAF po tom, čo sa hlásil na jeden z jej vzdelávacích programov v zahraničí. Do cudziny sa síce nedostal, no pozvali ho na letný camp v Bratislave, neskôr mu ponúkli i štúdium. „Poslali mi ponuku, či nechcem študovať na ich škole. Navštevoval som  strednú, ktorá sa zameriava na informačné a sieťové technológie, kolektív sa mi páčil, tak som si hovoril, že načo by som išiel na inú školu... Nakoniec som sa však rozhodol to vyskúšať, aby som si neskôr nevyčítal, že som zahodil životnú šancu. Dostal som i štipendium,“ spomína Daniel. To sa mu určite zíde, keďže štúdium na tejto súkromnej internátnej škole v centre Bratislavy stojí vyše 21-tisíc eur ročne. Na  LEAF Academy na Sasinkovej, ktorú Daniel v súčasnosti navštevuje, sa zameriavajú na výchovu budúcich lídrov, štúdium je v anglickom jazyku.

Úspešný chalan sa však snaží pomôcť i ďalším deťom, ktoré pochádzajú z rovnakého prostredia ako on. Stal sa súčasťou tímu mladých rómskych lídrov neziskovky Divé maky, cestuje po Slovensku a snaží sa byť inšpiráciou pre mládež z chudobných rodín.

Svoj najväčší sen si však splnil iba prednedávnom. Celé roky túžil na vlastné oči vidieť Japonsko a i to sa mu počas tohto leta podarilo. „Našiel som si letný camp inštitúcie Gakko v Japonsku a podal si naň prihlášku. Absolvoval som pár interview, napísal tri eseje, urobil si ešte nejaké certifikáty.. a vzali ma,“ opisuje Daniel.  Problémom však bolo, že na cestu do Japonska jednoducho nemal peniaze. No i s tým si poradil.

„Camp stojí 2650 dolárov, dostal som síce štipendium 2400 a musel teda doplatiť iba 250, čo by bolo ešte v pohode, ale napríklad letenky do Japonska sú drahé a ešte tam musíte tri týždne žiť. Tak som napísal svoj príbeh na stránku, ktorá so volá generosity.com. Na tejto stránke ľudia môžu, ak chcú, niekomu prispieť. Chcel som iba vyskúšať, čo to urobí. Netušil som, či sa vôbec niečo stane. No ľudia prispievali, bol som očarený, do týždňa som mal vyzbieranú potrebnú sumu,“ dodáva Daniel.

Možno ste jeho iniciatívu, ktorú sám marketingovo šikovne nazval Pošli Romáka do Japonska, zaregistrovali na sociálnych sieťach i vy, mala totiž na Facebooku množstvo zdieľaní.  Cieľ vyzbierať 1200 dolárov teda rýchlo dosiahol a čoskoro pri jeho mene svietila suma 1297 dolárov.

Daniel teda mohol vycestovať do svojej vysnívanej krajiny, japončinu sa dokonca už predtým učil ako samouk. Teraz sa z krajiny vychádzajúceho slnka, konkrétne z Tokia, kde absolvoval trojtýždňový študijný pobyt, vrátil. „Japonsko bol najlepší zážitok môjho života. Camp bola vynikajúca skúsenosť, mali sme mentorov z univerzít z celého sveta. Žiaci boli úžasní, no i Japonsko ako krajina. Bol to pre mňa kultúrny šok, každý vám pomáha, keď sa stratíte, kohokoľvek sa môžete opýtať a odvedie vás až na miesto, ktoré hľadáte,“ uzatvára Daniel. Vyzerá to tak, že o ňom budeme ešte počuť.

Zdroj: ms

Zbierka neziskovky Divé maky na talentované rómske deti počas festivalu Cigánsky bašavel v Bratislave.

(ms)

Páčil sa vám článok?