Viete, aké má kolobežka výhody oproti bicyklu? Môžete napríklad jazdiť aj po chodníku

29.8.2017
0

Zdroj: Archív - Dušan Demovič

Páčil sa vám článok?

Kolobežkárov zákon zaraďuje spolu so skejtbordistami a korčuliarmi medzi chodcov. Zákonodarcovia zjavne netušili, že existujú aj veľké kolobežky.

„V Bratislave jazdí na veľkých kolobežkách  s nafukovacími kolesami vyše sto ľudí,“ hovorí kolobežkárka Beáta Veverová, pričom upresňuje, že ide o kolobežky rozmerovo podobné skladacím bicyklom.

Kolobežkári môžu vďaka zneniu zákona využívať na svoju jazdu chodníky, ale aj cyklochodníky s tým, že nesmú ohrozovať a obmedzovať cyklistov, ktorí majú prednosť. Okrem toho sú kolobežky použiteľné aj na kombinovanú prepravu prostriedkami MHD. Beáta Veverová navyše dopĺňa, že  zdravotné účinky tejto prepravy sú u nás nedocenené. „Kolobežka oproti bicyklu rozhýbe celé telo, má terapeutické účinky najmä na chrbticu, odľahčuje pohybový aparát a  v neposlednom rade posilňuje a formuje  svalstvo celého tela, najmä však stehná, zadok, brucho.“

Beáta Veverová tvrdí, že Bratislava je na kolobežke zjazdná, avšak tento prostriedok má nižší podvozok, a preto treba byť pri jazde v meste na nekvalitných povrchoch a s neupravenými zjazdmi z chodníkov veľmi obozretný. Reakcie okolia na kolobežkárov sú vraj rôzne. „Chodci sú najčastejšie zvedaví, prekvapení rozmermi kolobežiek, radi si ich vyskúšajú, nájdu sa aj takí, ktorí nás posielajú na cestu medzi bicykle a majú pocit ohrozenia, pretože ide o rozmerovo väčšie kolobežky. Cyklisti na cyklotrasách nám fandia, často spolu diskutujeme za jazdy, rešpektujeme sa navzájom, sú rýchlejší a majú prednosť.“

Kolobežkári majú svoju facebookovskú stránku Kolobežky SK a aj svoje súťaže. O európskom šampionáte kolobežkárov sme písali TU.

(in)

Páčil sa vám článok?