FOTO: Kúpalisko Mičurín už otvorili. Návštevníkov čaká veľké prekvapenie

4.7.2017
0

Zdroj: Roman Slušný

Páčil sa vám článok?

Kúpalisko Mičurín na Búdkovej ceste v Starom Meste je opäť otvorené pre verejnosť.

Zrevitalizované kúpalisko prišiel dnes o druhej otvoriť minister školstva Peter Plavčan. Práve jeho rezort má totiž objekt bývalej Ekoiuventy, ktorého súčasťou je aj bazén, v správe. „Sme radi, že do roka a do dňa sme splnili svoj sľub a areál sa podarilo zrekonštruovať. Verím, že si sem ľudia nájdu cestu,“ povedal minister. A zároveň ohlásil dobrú správu, ktorá je naozaj príjemným a veľkým prekvapením. Kúpalisko bude totiž počas celého leta pre verejnosť prístupné zdarma, mesačné náklady, ktoré vychádzajú na zhruba 5-tisíc eur, zaplatí rezort školstva.

Napriek tomu však netreba mať obavy, že kúpalisko bude praskať vo švíkoch. Lístky totiž návštevníkom vydávať budú a dnu vpustia maximálne 150 ľudí. 

Cesta k rekonštrukcii útulného areálu však vôbec nebola jednoduchá. V lete 2015 ako aj vlani bol už bazén bez vody a opustená zostala aj budova Ekoinuventy, ktorá sa nachádza o kúsok vyššie a kedysi sem chodili deti na rôzne krúžky. Nevyužívaný objekt mal byť predaný súkromným investorom, voči čomu však intenzívne protestovali miestni obyvatelia aj občianski aktivisti, a tak napokon zostal vo vlastníctve štátu.

Do portfólia bratislavských kúpalísk tak k Delfínu, Matadorke, Rosničke, Tehelnému poľu, Zbojničke v Rači či letným kúpaliskám v Krasňanoch a Lamači oddnes pribudol aj Mičurín.

„Sprístupnením kúpaliska sa naše aktivity nekončia, práve naopak, začínajú. Našim cieľom je vrátiť život celému areálu a umožniť deťom vzdelávať sa v rôznych odboroch, tak, ako to bolo v minulosti,“ hovorí predsedníčka občianskeho združenia Hrad-Slavín, ktoré sa o obnovu kúpaliska zaslúžilo, Sabina Barborjak. 

 Areál sa totiž už v 90-tych rokoch stal predmetom záujmu súkromných osôb s cieľom zmeniť jeho charakter a spôsob využitia. Časť pozemkov zmenila majiteľov a postupne sa obmedzoval prístup verejnosti. Posledné funkčné zariadenie – kúpalisko – zavreli pre verejnosť v roku 2015. Občianske združenie Hrad – Slavín vtedy zorganizovalo protesty a Sabina Barborjak oslovila ministerstvo školstva so žiadosťou o znovuotvorenie areálu pre verejnosť, no nie s veľkým úspechom. Občianske združenie následne iniciovalo návrh na vyhlásenie budov a areálu  za národnú kultúrnu pamiatku, čo sa v roku 2016 aj podarilo dosiahnuť.  Po výmene vedenia rezortu v roku 2016 sa začal aj dialóg medzi ministerstvom a aktivistami, prizvaní boli aj zástupcovia škôl a centier voľného času. Výsledkom bolo rozhodnutie ministerstva investovať potrebné zdroje na opravu a obnovu areálu a jeho navrátenie pôvodnému účelu.

(ars)

Páčil sa vám článok?