Vyskúšali sme: Na Covid test si už postojíte v rade aj hodinu. Porovnali sme dve odberové miesta

26.7.2020
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

V rade si postojíte aj viac ako hodinu. S otvorením hraníc a začiatkom dovoleniek radikálne pribudlo ľudí, ktorí sa potrebujú dať otestovať na nový koronavírus. Vyskúšali sme, ako aktuálne funguje testovanie z auta pre samoplatcov v súkromných laboratóriách.

V súkromných laboratóriách sa môže na ochorenie Covid 19 otestovať každý (pokiaľ nemáte príznaky ochorenia) a záujem o túto službu výrazne narástol. Využívajú ju totiž aj ľudia, ktorí sa vrátili z bezpečných krajín, no test od nich vyžaduje zamestnávateľ, majú príbuzných v seniorskom veku alebo tak jednoducho urobia z vlastného presvedčenia, aby mali istotu, že nemôžu nikoho nakaziť.

My sme počas piatka navštívili hneď dve pracoviská v Bratislave, ktoré vykonávajú výtery z hrdla a nosa bez toho, aby ste museli vystúpiť z auta, teda metódou drive-through. Touto metódou (najspoľahlivejšie PCR testy) sa zisťuje priamo prítomnosť vírusu vo vašom tele, teda či ste aktuálne jeho nositeľom (na rozdiel od toho testy na protilátky z krvi vám ich môžu identifikovať i v čase, keď už ste dávno zdraví a naopak, ak máte ochorenie iba pár dní a vaše telo si protilátky ešte nevytvorilo, vírus môže ostať neodhalený).

Ako prvé sme pred ôsmou ráno navštívili pracovisko na Galvaniho ulici. Tu za test, na ktorý sa musíte objednať predom, zaplatíte 70 eur. Ako prebieha testovanie na tomto mieste, sme ešte v máji písali tu:

​Odvtedy sa zmenila jedna vec, ale dosť podstatná a súvisí s nárastom záujmu o testy. Termíny sú rozvrhnuté v troj či päťminútových odstupoch na konkrétny čas a teoreticky, ak by ste meškali, strácate automaticky nárok na testovanie a ste ľahší o 70 eur. Hoci sme prišli načas, hodinu a minútu možné doržať nie je. Pred nami stálo cca desať áut (v máji sme boli jediní a už nás čakali) , ale všetko bolo organizačne zvládnuté bez problémov, vašu totožnosť (ukážete doklad) si overia ešte v čase, keď čakáte v rade. Skontrolujú, či ste v zozname a vaše meno si pre istotu overí aj pracovníčka, ktorá vám odoberá vzorky. Rad v bočnej uličke oproti Kike nijako nezasahuje do dopravy a postupuje naozaj rýchlo. Po čakaní cca 20 minút nám odobrali vzorku, teda urobili výter z úst i oboch nosných dierok. Pripravte sa, že to nebude príjemné, najmä výter z nosa robí poriadne hlboko, ale dá sa to zvládnuť.

Ešte v piatok dopoludnia sme absolvovali rovnaké vyšetrenie (iný člen posádky vozidla) aj v druhom súkromnom laboratóriu, ktoré ho vykonáva pred Železničnou nemocnicou na Šancovej. Cena tohto testu je 54,90, platí sa predom. Ešte pred vyšetrením dostanete v maili pokyny a mali by ste sa dostaviť s časovým predstihom. Na Šancovu sme prišli dokonca o polhodinu skôr a ako sme stáli v pravom pruhu, po chvíli sme pochopili, že zrejme už stojíme v rade, ktorý sa ťahá až po odbočku pred nemocnicu. Pochopiteľne, ocitlo sa tu naopak mnoho nič netušiacich vodičov, ktorí chceli iba prechádzať a až po čase pochopili, že pravý pruh sa z nejakého dôvodu nehýbe a prešli do pruhu ľavého. 

Zdroj: ms

​Rad sa tiahol až po Šancovej.

Keď sme sa za cca 15 minút pohli minimálne, pričom vodiči i vystupovali z áut a diskutovali, dostala sa k nám od jedného z čakajúcich informácia, že stojíme v nesprávnom rade, vraj na Covid sa vstupuje ďalej a toto je iba rad na parkovisko. Tak sme sa dve vozidlá rozhodli, vidiac, že termín inak nemáme šancu stihnúť, rad obísť, čo však bola chyba. Vpredu sa ukázalo, že i ostatní čakajú na rovnaké testy, a tak sme sa pripojili zboku a púšťali tých, čo pôvodne stáli pred nami. Bohužiaľ, premávku na Šancovej sme ostatným vodičom, ktorí nás museli obchádzať, ešte o čosi viac skomplikovali, ale iné riešenie v tej chvíli nebolo možné. Jedine, že by sme to vzdali a prišli o testy i peniaze. Teda rada, ak idete na Šancovu, ostaňte stáť v pravom pruhu, ste v správnom rade. Ak sa nejdete dať testovať, držte sa na Šancovej smerom k Trnavskému mýtu vľavo.

Zdroj: ms

Na Šancovej vznikli na chvíľu vďaka omylu až dva rady.

Na rad sme sa dostali presne po hodine čakania. Teda hoci sme prišli s polhodinovým predstihom, na samotný odber vzoriek sme , ako zrejme všetci ostatní, "meškali", v našom prípade polhodinu. Jeden z dôvodov, prečo to išlo pomalšie ako na Galvaniho, sme pochopili pri pohľade na testovanie. Na Šancovej naň nasadili menej ľudí. V ochrannej kombinéze sme tu videli dve pracovníčky, jedna v búdke, druhá odoberala vzorky pri aute, zakaždým sa musela dezinfikovať a urobiť ďalšie úkony (na Galvaniho sme v ochrannej kombinéze videli štyroch pracovníkov, pri odoberaní vzorky sa striedali dvojice. Teda kým sa jedna dezinfikovala, vzorku odoberala ďalšia).

Ďalší zamestnanec (na Šancovej), kým sme sa blížili na rad, si overil našu totožnosť a dal vám všetky potrebné inštrukcie. "Mali sme tu mimoriadnu situáciu. Prišla skupina, ktorá nebola v systéme, a tak sa to riešilo, čo vytvorilo zdržanie. I preto ste čakali tak dlho," vysvetlil nám. Dostali sme od neho aj podrobné informácie, kadiaľ následne opustíme parkovisko. 

Zdroj: ms

​Ešte pred testom si overia vašu totožnosť a dostanete inštrukcie.

Samotný výter prebieha úplne rovnako ako na Galvaniho. Teda vám vložia najskôr prvú tyčinku do úst, pričom zo zadnej časti podnebia zoberú vzorky. Následne prídu na rad obe nosné dierky, táto časť je až mierne bolestivá a dosť nepríjemná, ale o niekoľko sekúnd to máte za sebou.

Zdroj: ms

​Odber vzoriek pred Železničnou nemocnicou.

Výsledky testu sme z prvého laboratória na Galvaniho dostali ešte v piatok pred štvrtou popoludní, teda asi osem hodín po absolvovaní testu. Prišli mailom i v sms. Z druhého laboratóia to bolo v sobotu o šiestej večer, teda cca 31 hodín od vykonania testu. Obdržali sme ich taktiež mailom i prostredníctvom sms. 

Zdroj: ms

​Takto vyzerá výsledok testu, ktorý sme dostali z prvého laboratória.

(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie