FOTO a VIDEO: Chcete ísť na nákup do Rakúska? Vyskúšali sme to na vlastnej koži

31.5.2020

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Otestovali sme to za vás. Populárne nákupy Bratislavčanov v Rakúsku dostali na pár mesiacov stopku. Dnes však už k našim susedom za nákupmi za istých podmienok vyraziť môžete. Čo potrebujete, ako to prebehne na hraniciach a čo vás čaká v tamojších obchodoch? Tu sú naše skúsenosti.

Hranice s Rakúskom aktuálne môžete bezdôvodne prekročiť len vtedy, ak máte so sebou negatívny test na COVID-19, nie starší ako štyri dni. Aj o tom sme sa presvedčili na vlastnej koži minulý týždeň, keď sme chceli vycestovať a rakúska hliadka nás otočila na hraničnom priechode Kittsee naspať, pretože sme výsledky testov so sebou nemali. Teraz sme sa však nimi vyzbrojili.

Na vstup do Rakúska potrebujete biologický PCR test, výsledky testovania na koronavírus máte v súkromnom laboratóriu do 48 hodín. Objednali sme sa cez internet a v dohodnutý čas prišli autom do drive-thru, kde nás už čakali pracovníci v ochranných kombinézach. Výter z hrdla si ani nevšimnete, ale výter z „nosohltana“ síce začína v nose, no končí sa zas len neďaleko hrdla. Asi 15 cm dlhou tyčinkou vám zájdu hlboko do nosa a pokrúžia, nie je to nič, čo by ste chceli skúšať každý deň. A keď sme mysleli, že je po všetkom, tak od pracovníčky  zaznie: "A teraz vás poprosím druhú dierku."  Dá sa to teda zvládnuť, nebolí to, ale je to celkom nepríjemné.

Zdroj: Matúš Husár
Zdroj: Matúš Husár

Absolvovali sme PCR test v súkromnom laboratóriu

S negatívnym výsledkom testovania, ktorý musíte mať v svetovom jazyku, spolu s tlačivom o prekročení štátnej hranice sme sa počas pracovného dňa ráno vybrali na povolených 48 hodín smer Rakúsko. Ak tento čas nestihnete, idete do domácej karantény. Išli sme cez priechod Berg, na slovenskej strane hraníc stáli traja príslušnici armády, nezastavili nás, tak sme pokračovali ďalej, čo bola chyba. Na rakúskej strane hraníc nás už čakali a zastavili policajti. Opýtali sa, kam ideme, nákupy sme priznali a ukázali im negatívny test na koronavírus. Rakúski policajti nám popriali pekný deň a my sme pokračovali ďalej.

Až za hranicou sme si uvedomili, že tlačivo o dátume a čase vstupu do Rakúska nemáme potvrdené. Dúfajúc, že domov sa dostaneme aj bez povinnosti domácej karantény, viedla naša prvá zastávka v Rakúsku do Kittsee. Na parkovisku obchodného centra K1 Kittsee sme našli asi tretinu áut so slovenskými značkami. Viacerých  nakupujúcich sme oslovili, boli to väčšinou obyvatelia prihraničných obcí alebo pracujúci pendleri. „Bývam v Hainburgu, prišiel som si nakúpiť, teraz sem chodím rád, lebo je tu málo ľudí, keď sú zatvorené hranice,“ povedal nám pán s tým, že sa čoskoro chystá navštíviť aj rodinu v Bratislave.

Zdroj: nc

​Kolegovia - pendleri na nákupe v Kittsee.

​Ďalší muž, konkrétne z Petržalky, nám prezradil, že prišiel do Rakúska do lekárne a mal tento dôvod aj na potvrdení, ktorým sa preukázal policajtom na hranici. „Idem do lekárne, mám na to potvrdenie, ktoré som ukázal policajtom na hraniciach,“ povedal nám Bratislavčan.

Išli sme teda ďalej do Slovákmi obľúbeného nákupného centra Parndorf. Parkovisko, ktoré sa nachádza vnútri centra, bolo zatvorené, otvorené boli len vonkajšie plochy parkovísk.

Zdroj: nc

​Zatvorené parkovisko v Parndorfe.

Avšak na vonkajších parkoviskách by ste hľadali Slováka ťažko. Takmer všetky autá mali rakúske EČV, slovenské sme spočítali na prstoch jednej ruky.

Zdroj: nc

Parkovisko v Parndorfe.

​​Zaparkovali sme a prešli označeným koridorom do nákupnej zóny, kde boli uvedené pravidlá, ako povinnosť vyžadujú rúška, dodržiavať povinné odstupy či používať dezinfekciu.

Zdroj: nc

Koridory pri vstupe do nákupnej zóny  v Parndorfe.

Zdroj: nc

Koridory pri vstupe do nákupnej zóny  v Parndorfe.

Kvôli pandémii a opatreniam je nákupný čas momentálne skrátený, nakúpiť sa tu dá len do 18:00 hodiny. Pred vstupom do každého obchodu nájdete dezinfekciu a výzvu na dodržiavanie opatrení. V obchodoch s vyššou frekvenciou ľudí stojí pre dverách zamestnanec, ktorý reguluje povolený počet zákazníkov v jednom čase. Niekde sa preto pred obchodmi tvorili rady. Napríklad pri známych športových značkách či obľúbenej prírodnej značky kozmetiky.

Zdroj: nc

​Rad pred obchodom v Parndorfe.

Nie je tajomstvom, že v Parndorfe pracuje veľa ľudí z Bratislavy a blízkeho okolia. Predavačka v predajni nemeckej značky obuvi nám potvrdila, že zatvorené hranice cítiť, pokles predaja je podľa nej cca o 40 %. Značnú časť ich zákazníkov pred obdobím korony tvorili ázijci. Teraz ich tržby zachraňujú hlavne domáci Rakúšania. "Slovákov bolo predtým síce viacej, ale stále nejakí chodia, a dosť nakupujú u nás aj Rakúšania, je to celkom dobre, čakala som horšiu situáciu. Ale snáď sa to čoskoro rozbehne už naplno, “ povedala nám predavačka žijúca v Petržalke, ktorá pracuje u našich susedov momentálne na zavedený kurzarbeit. Prácu v Rakúsku si pochvaľuje. „Pracujem na polovičný úväzok a je to len polhodinka zo domu,“ dodáva.

Predavačka Katka pracuje v obchode s oblečením, dochádza do Rakúska zo Senca a tvrdí, že ich obchod zatvorením hraníc utrpel výrazne a straty budú vysoké. Je to preto, lebo ich navštevujú hlavne zákazníci od susedov. „Konkrétne náš obchod je veľmi zameraný na zákazníkov z Česka, Slovenska a Maďarska a teraz nemáme prakticky nič,“ hovorí o situácii. Podľa jej slov k nim Rakúšania veľmi nechodia, iba výnimočne. „Každá značka je tak inak zameraná a každý obchod, čo tu je, má iných zákazníkov, z iných krajín. Vidíte, niekde sa tvoria aj rady, pretože to sú všetko Rakúšania a ich obľúbené obchody,“ dodala Katka. Verí, že po otvorení hraníc sa zákazníci vrátia. V rámci zavedeného systému kurzarbeit počas korony aktuálne pracuje jeden deň v týždni.

Zdroj: nc

​Predavačka Katka.

Kurzarbeit zavedený rakúskou vládou je prechodné skrátenie normálneho pracovného času a odmeny za prácu. Zamestnanci pracujú počas tzv. korona-kurzarbeit priemerne minimálne 10 % a najviac 90 % svojho normálneho pracovného času a dostanú za to až 90 % svojej netto odmeny za prácu, ktorú poberali pred zavedením tohto opatrenia.

Blondína Petronela zamestnaná v módnom butiku nedávno zosnulého svetového návrhára pracuje počas korony dva dni v týždni. Tento týždeň v piatok a sobotu, pretože ich tak manažér rozdelil, Petronela má ešte jednu kolegyňu Slovenku. Hovorí však, že na to, že je piatok, majú málo ľudí. Podľa jej slov k nim chodia všetky národnosti, Česi, Slováci, Maďari aj Ukrajinci, a nielen z Európy a pokles predaja je citeľný.

Zdroj: nc

​​​Petronela pracuje dva dni v týždni.

Petronela bola prekvapená, že ju dnes ráno, keď išla do práce, rakúski policajti nekontrolovali. “Išla som cez Jarovce na diaľnicu a nezastavili ma. Tak som sa ich opýtala, či ma nebudú kontrolovať a odpovedali, že nie, že to už nie je potrebné,“ priblížila. Znamená to teda, že kontroly sú možno už naozaj námatkové a nikdy neviete dopredu, na akom hraničnom priechode vás rakúski policajti zastavia a budú kontrolovať alebo vás nechajú voľne prejsť, ako sa stalo Petronele.

V tomto obchode sme stretli aj Češku žijúcu v Prahe, ktorá si kvôli nákupom v Rakúsku nechala urobiť test na koronavírus, ktorý ju vyšiel na 1850 českých korún. Zároveň sa smiala, že nakupuje aj pre kamarátky. Tým posiela fotky vecí, ktoré im má v Parndorfe kúpiť. „A tak len chodím a všetko fotím,“ smeje sa. Ako vysvetľuje, išli do Parndorfu aj kvôli tomu, že sa po ceste zastavia za rodinou, ktorú majú na Slovensku. „My máme príbuzných na Slovensku, ktorých sme nevideli od februára. Po čiastočnom uvoľnení hraníc ich ideme navštíviť. Odtiaľto musíme späť do Česka na hranice, aby sme dostali zase potvrdenie o prekročení hraníc a za 48 hodín sa musíme stihnúť zo Slovenska vrátiť,“ dodáva.

U susedov sme sa presvedčili, že Rakúšania pravidlá dodržiavajú. Kontrolovali počty ľudí v obchodoch, všetky asistentky predaja mali rúško a rukavice. Keď sme si chceli vyskúšať kozmetiku či lesk na pery, asistovala nám pri tom predavačka, ktorá nám odtieň ukázala len na servítke. Zaujímavá bola skúsenosť nakupovať bez toho, aby ste na každom kroku počuli Slováka.

Zdroj: nc

​Nákup je hotový.

Počas cesty domov sme sa dosť báli, ako vysvetlíme našu situáciu bez potvrdenia formulára o prekročení hranice. Rátali sme aj s tým, že budeme musieť ísť do smart karantény. Situáciu sme policajtovi vysvetlili, povedal nám, že sme urobili chybu. "Vy máte povinnosť zastaviť vozidlo na slovenskej strane hraníc a ísť si ho dať policajtom potvrdiť. My nezastavujeme ľudí odchádzajúcich zo Slovenska," vysvetlil nám policajt. Nakoniec nás pustil späť na Slovensko. Dávajte si preto pozor, keď budete opúšťať krajinu na 48 hodín, bez potvrdeného tlačiva o prekročení hranice to určite nerobte.

Zdroj: nc

Cesta späť na Slovensko, hraničný priechod Berg

(nc)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie