Nadácia Integra spustila výzvu '5 eur ťa nezabije' na výsadbu stromov v Afrike

25.7.2020

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Nadácia Integra spustila výzvu s názvom „5 eur ťa nezabije“, ktorej cieľom je podporiť výsadbu úžitkových stromov v Afrike. TASR o tom informovala Ivana Čorbová, projektová koordinátorka Nadácie Integra.

"Vyzývame ľudí, aby darom v hodnote piatich eur prispeli na projekt výsadby makadámiových a kešu stromov v Etiópii a v Keni. Princíp výzvy je veľmi jednoduchý. Dnes si odpustíte niečo za päť eur, napríklad zmrzlinový pohár, a ušetrené peniaze venujete Nadácii Integra na výsadbu stromov. Potom sa odfotíte s hashtagom #5eurťanezabije a nominujete svojich troch priateľov na Facebooku alebo Instagrame, aby urobili to isté," vysvetlila Čorbová s tým, že za každých päť eur vysadia jeden strom.

Ako ďalej uviedla, projekt má významný ekologický i sociálny rozmer. Podľa jej slov pomáha zmierňovať následky klimatickej zmeny v krajinách, kde teplotné a zrážkové extrémy, sucho, povodne či premnožené kobylky ničiace celú úrodu v súčasnosti vo veľkej miere prehlbujú chudobu a nútia ľudí opúšťať svoje domovy.

Informovala tiež, že v Etiópii a v Keni aktuálne Nadácia Integra spolupracuje s 15.000 farmármi na výsadbe milióna makadámiových a kešu stromov. "Stromy dokážu absorbovať nadbytočné emisie uhlíka, sú prevenciou erózie pôdy, poskytujú veľmi vítaný tieň, prispievajú k udržiavaniu vlahy v období sucha a zlepšujú biodiverzitu," spresnila Čorbová s tým, že zároveň sú prínosom pre afrických farmárov, ktorí sa môžu vďaka nim postaviť na vlastné nohy a vymaniť sa zo začarovaného kruhu chudoby.

"Päť eur minieme hocikedy na hocičo a ani si to nevšimneme. Päť eur je však zároveň najjednoduchší spôsob, ako zmeniť svet k lepšiemu. Päť eur nás jednoducho nezabije, ale niekomu môže zachrániť život," dodala.

(TASR)

Páčil sa vám článok?