Filharmónia spojí v Redute rap a klasickú hudbu – Majk Spirit bude spievať na Štyri ročné obdobia...

9.11.2017

Zdroj: BN

Páčil sa vám článok?

Historická budova Reduty sa stane 25. novembra 2017 miestom konania vizionárskeho koncertu Raper Vivaldi, ktorý zaradila do svojho repertoáru Slovenská filharmónia v rámci Cyklu Junior. O hudobnú stránku projektu sa postarali členovia formácie The Classical Music Maniacs, Majk Spirit a DJ Hajtkovič.

Raper Vivaldi je inovatívnym konceptom na našej hudobnej scéne. Ide o fúziu dvoch zdanlivo nespojiteľných svetov: klasiky s jej nadčasovými skladateľskými velikánmi a súčasnej rapovej kultúry. Autorom projektu je prvý koncertný majster Slovenskej Filharmónie Jarolím Emmanuel Ružička – náš najlepší huslista a zároveň talentovaný skladateľ, ktorému nechýba odvaha experimentovať. Príprava trvala asi dva roky, keď krok po kroku vyberal vhodné skladby a dával aranžmánom finálnu podobu.

Zdroj: abn

​Hudobné teleso, zložené z virtuóznych hráčov najlepších orchestrov, založil Jarolím E. Ružička v roku 2009. Koncertujú už niekoľko rokov a za ten čas si vytvorili bázu verných fanúšikov, ktorá sa každou ďalšou šou rozrastá. „Klasickí maniaci“ svoje vystúpenia charakterizujú ako neodolateľný prílev energie, dobrej nálady či ako výbuch emócií, ktoré svojim poslucháčom odovzdávajú prostredníctvom hudby. Pre svoj najnovší projekt, prišiel pán Ružička s originálnym nápadom vložiť do svojich skladieb hovorené slovo a za najatraktívnejšiu formu považoval prepojenie práve s rapom. „Súčasná mládež má toľko rôznych stimulov a možností výberu, až sa v tom ťažko orientuje. Ku kvalite ich treba cielene nasmerovať. Rap je ich každodennou súčasťou, je to ich svet. Takže hlavnou ideou je priblížiť sa k mileniálom prostredníctvom toho, čo im je dobre známe tak, že im to následne umožní spoznať niečo nové a kvalitatívne hodnotné. Je to vzdelávanie hravou formou,“ vysvetľuje autor.

Najprv si pán Ružička prizval kontroverzného Rytmusa, ktorý zo spoločného projektu vycúval, ale napokon nápad prebral a zorganizoval niečo podobné. Nakoniec teda bude koncert Raper Vivaldi s hosťami Majkom Spiritom, Hajtkovičom a Tomášom Rédeyom. Majk Spirit uviedol, že rád experimentuje s hudbou či harmóniami aj vďaka tomuto koncertu sa mu otvorili nové obzory a posunul sa vpred. „Nečakal som, že raz budem spievať na Vivaldiho Štyri ročné obdobia. Rapovať do živého soundtracku je výzva, a ja mám výzvy rád!“

Zdroj: abn

Producent Hajtkovič, Redey, ale aj Eugen Botoš, ktorý do tímu pribudol, sú čerešničkami na torte. „Spoločne tvrdo pracujeme na tom, aby sme pripravili čo najlepší obsah pre návštevníkov. Tešíme sa na všetkých, ktorí sa na výsledok našej snahy prídu 25. novembra do Slovenskej filharmónie pozrieť. Siným emóciám sa určite nevyhnú“, dodali producenti koncertu, ktorý bude podľa všetkého beznádejne vypredaný.

(ars, foto: fb)

Páčil sa vám článok?