NÁŠ TEST: Koľko berú taxikári od fanúšikov? Nie všetci sú féroví!

14.5.2019
0
Hlavná stanica

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Bratislava naplno žije hokejom, mesto zaplnili tisícky fanúšikov spoza hraníc. Šampionát je nielen skvelým zážitkom, ale pre podnikavcov môže byť doslova zlatou baňou. Problémy s predraženými taxíkmi boli aj počas hokejových MS v roku 2011. Zisťovali sme preto, koľko si teraz zapýtajú od turistov neznalých pomerov.

Ešte pred začiatkom šampionátu hlavné mesto dohodlo s cechom taxikárov etický kódex taxikára. Tí, ktorí ho podpísali, sa zaviazali, že nebudú zneužívať šampionát na „neodôvodnené a účelové“ zvyšovanie cien za prepravu. Rešpektujú hlavným mestom odporúčané maximálne sadzby základného cestovného: sadzba na území mesta najviac 2 eurá/km, nástupné najviac 4,50 eura/jazda a sadzba za čakanie najviac 0,30 eura/min.

Na férové taxíky, ktoré sú označené nálepkou Fair Play Taxi, sme však minulý víkend v okolí zimného štadióna šťastie nemali. Bolo to v čase okolo štvrtej, dávno po skončení zápasu Ruska s Rakúskom, keď bola aj fanzóna poloprázdna. „My sme za cestu od fanzóny na hlavnú stanicu zaplatili 20 eur,“ tvrdili nám českí fanúšikovia, účet im však taxikár nedal. Mastná suma, keď uvážime, že trasa má približne 2,2 kilometra. Taxikári, ktorých sme oslovili priamo na hlavnej stanici (Profi Taxi, Pab trade a iní), by nás k fanzóne odviezli už za 15 eur. „Mnohí taxikári sú špekulanti, zarábajú na neznalých turistoch,“ zhodli sa.

Skúsili sme to aj naopak, od fanzóny na hlavnú stanicu: taxikári by nás skasírovali rovnako ako českých fanúšikov, teda 20 eur za cca 2,2 kilometra. Zároveň uznali, že suma je vysoká a poradili nám autobus MHD, ktorým sa na stanicu dostaneme za necelých 10 minút. Treba tiež povedať, že mali sadzby uvedené viditeľne na dverách vozidla.

​Mnohí cudzinci o férových taxíkoch netušili a aj ďalší čitatelia nás upozorňovali, že v meste videli len jeden či dva. Na magistráte sme preto zisťovali, koľkí vlastne podpísali počas hokejových majstrovstiev etický kódex. „Z väčších prevádzkovateľov zareagoval na etický kódex HOPIN, ktorý si vyžiadal 500 kusov nálepiek na označenie vozidiel. Etický kódex doteraz podpísali aj traja menší prevádzkovatelia,“ informoval hovorca Peter Bubla.

Zároveň pripomína, že podpísať Etický kódex a označiť si vozidlo nálepkou Fair Play Taxi je stále možné. Čiže presné číslo o férových taxikároch sa bude dať zistiť až po skončení šampionátu.

(ac)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie