MS v hokeji: Hygienici varujú, pozor na infekcie!

11.5.2019
Fanúšikovia

Zdroj: TASR - Michal Svítok

Páčil sa vám článok?

Počas hokejového šampionátu sú v pohotovosti aj naši hygienici. Na mušku si vzali reštaurácie, bufety, zmrzlinárne, preverujú tiež kvalitu pitnej vody. Pri takýchto masových podujatiach je totiž hrozba infekcií oveľa vyššia.

Hygienici Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava (RÚVZ) spustili kontroly už pred začiatkom šampionátu a pokračujú v nich naďalej. „Masové podujatia môžu byť vhodným miestom na šírenie infekčných ochorení a vypuknutie lokálnych epidémií, pričom k najčastejším faktorom prenosu infekčných nákaz patria vzduch, voda a strava,“ zdôvodnili.

Podľa hovorkyne RÚVZ Kataríny Nosálovej je preto potrebné nepretržité monitorovanie výskytu infekčných ochorení. Môžu hroziť črevné nákazy, napríklad salmonelóza či kampylobakteróza, ale aj  nákazy respiračné. Zatiaľ však neboli zistené žiadne závažné hygienické nedostatky.

​video

​„Kontroly sú zamerané predovšetkým na dodržiavanie hygienických štandardov v ubytovacích zariadeniach. Pracovníci odboru hygieny výživy vykonávajú kontroly zariadeniach spoločného stravovania v hoteloch, kde sú ubytovaní účastníci podujatia, preverujú tiež hygienickú neškodnosť potravín a pokrmov v reštauráciách, v zariadeniach rýchleho občerstvenia či prevádzkach zmrzlinární v blízkosti štadióna,“ spresnila Nosálová pre Bratislavské noviny.

Súčasná epidemiologická situácia v Bratislave a Bratislavskom kraji je podľa nej dobrá - s minimálnym sporadickým výskytom ochorení, ktoré sú prenášané najmä vzdušnou cestou. Zabezpečovať špecifické protiepidemické opatrenia nie je potrebné, no oplatí sa nepodceňovať hrozbu nákazy.

„Vzhľadom na to, že do Bratislavy a okolia v týchto dňoch cestujú ľudia z rôznych kontinentov, je nutné dodržiavať zásady osobnej hygieny,“ pripomenula hovorkyňa.

Dôvod na paniku však zatiaľ nie je. Počas predchádzajúcich Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2011, ktoré boli v Bratislave, za nezistili závažné hygienické nedostatky. Verme, že to tak bude aj tentoraz.

(ac)

Páčil sa vám článok?