Školské areály v Petržalke sú nevyužitou devízou

2.5.2007
0
Páčil sa vám článok?

Školské ihriská a nádvoria by mohli byť ak už nie zlatou baňou, tak dobrým zdrojom pre ekonomický aj morálny prínos - aspoň takto ich vníma petržalská samospráva.

Mestská časť má dvanásť základných a 22 materských škôl s perspektívnymi ihriskami, dnes sú však zaburinené, nestrážené a neoplotené, niektoré slúžia ako psie výbehy. „Bežná údržba tu už nestačí,“ upozorňuje vicestarostka Viera Kimerlingová, „minimum, čo potrebujú napríklad futbalové ihriská, je vyrovnanie plochy a nový trávnik. A plot, samozrejme,“ dodáva.

V. Kimerlingová sa nazdáva, že sa netreba báť ani nedostatku financií, vidí niekoľko možností, ako si pomôcť. Základom sú dobré projekty na revitalizáciu týchto areálov a potom sa dajú žiadať financie nielen od štátu, ale aj s väčšou vyhliadkou na úspech z európskych fondov a od nadácií. V tomto sa vicestarostka spolieha na schopnosti riaditeľov škôl, ale aj rodičov a priateľov škôl, ktorí sa pomerne často aktívne prejavujú - treba však toto úsilie koordinovať.

Školské areály sú aj dnes zdrojom príjmov, neoficiálne si ich prenajímajú neformálne skupiny športujúcich občanov. Táto tradícia funguje od socializmu - niečo škole, vreckové školníkovi. Samospráva by potrebovala prenajímanie sprehľadniť, lebo len tak sa dá ekonomicky naprogramovať to, aby bolo ziskové. Dnes mzdové limity neumožňujú vyčleniť pracovníka na správu športového areálu.

Mestská časť nevylučuje ani možnosť časť školského areálu prenajať záujemcom, ktorí by tu pre seba, ale aj pre mestskú časť zriadili športoviská, kurty či ihriská. Viac opatrnosti však petržalská samospráva prejavuje k návrhom na vybudovanie športových či dokonca hokejových hál. „Na jednej strane je tu pekná perspektíva, že naše deti nebudú musieť za ľadom cestovať krížom cez mesto. Na druhej strane - môžu sa za tým skrývať problémy, ktoré nám riadne skomplikujú život,“ upozorňuje zástupkyňa starostu. Ide predovšetkým o dopravné preťaženie a nedostatok parkovacích miest medzi domami v okolí škôl, ale tiež aj o hluk a isté obmedzenia.

„Veľmi by nám v tejto fáze pomohol názor samotných Petržalčanov, aby sa vyjadrili k prípadnému komerčnému využitiu školských areálov,“ vyzýva V. Kimerlingová.  

(gub)
Páčil sa vám článok?