Po desaťročiach objavili reliéf od Roberta Kühmayera

1.5.2007
0
Páčil sa vám článok?

Vzácny reliéf sochára Roberta Kühmaeyra, ktorý je okrem iného aj autorom slávnej Kačacej fontány na Šafárikovom námestí, po dlhých rokoch opäť objavili v priestoroch Základnej školy na Jesenského 6.

„Dielo sme objavili na podeste medzi prízemím a prvým poschodím, bolo ukryté za nástenkou s detskými kresbami,“ povedala nám Želmíra Grajciarová, historička umenia z Galérie mesta Bratislavy. Ako vysvetlila, objavenie diela nebolo náhodné - momentálne pripravuje na 27. september otvorenie výstavy R. Kühmayera. Tak ako každej inej i tejto výstave predchádza odborná príprava, v rámci ktorej sa Ž. Grajciarová dostala k rešeršu článku z novín Pressburger Zeitung z roku 1907. V článku sa píše, že reliéf R. Kühmayera je v bývalej Csákyho škole na Ružovej ulici (dnes Jesenského). Okrem toho sa o reliéfe ešte zmieňuje Viera Luxová v článku, ktorý vyšiel v odbornom časopise Výtvarný život ešte v roku 1972.

Rozmerný reliéf sa volá Nechajte maličkých ku mne prísť (Ježiš medzi deťmi) a ide o výjav z Nového zákona. „Je to vysokokvalitné dielo,“ povedala nám Ž. Grajciarová. „Doteraz sa za vrchol tvorby Roberta Kühmayera pokladala Kačacia fontána, ale tento reliéf sa jej výtvarnou kvalitou určite vyrovná.“

Reliéf je signovaný (podpísaný) a datovaný rokom 1907, teda dielo má presne sto rokov. Z toho väčšinu času bolo neprístupné pohľadu verejnosti.

Nie je známe, kedy presne bolo zakryté, ale je predpoklad, že sa tak stalo krátko po nástupe komunistov k moci - z ideologických dôvodov. Nádherné dielo zo sadry patinovanej nahnedo, aby navodzovalo dojem, že je z bronzu, je v pomerne zachovalom stave. Reliéf teraz ešte prezrú reštaurátori.

R. Kühmayer sa narodil v roku 1883, dielo teda vytvoril ako 24-ročný. Zomrel v roku 1972 vo Viedni.

Juraj Handzo
FOTO - Oto Limpus a GMB
Páčil sa vám článok?