Chaos súčasnosti v novej hre Viliama Klimáčka

26.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Prvou činohernou premiérou v Štúdiu novej budovy Slovenského národného divadla bola v sobotu 21. apríla hra Viliama Klimáčka Kto sa bojí Beatles s podtitulom With A Little Help From My Friends.

Text predstavenia získal Cenu Alfréda Radoka. Na scéne a v kostýmoch Alexandry Gruskovej ju režijne naštudoval Peter Mikulík.

K titulu inšpirovala autora slávna Albeeho hra Kto sa bojí Virginie Woolfovej a k napísaniu hry objednávka dramaturgie SND a dnešná realita, lebo ako tvrdí autor: „Čím je charakteristická dnešná doba? Chaosom, chaosom, chaosom a ešte raz chaosom. Potom rozpadom rodiny a zúfalou nepotrebnosťou intelektuálov.“ Pocit chaosu možno zažíva i divák, kým si uvedomí, že „scéna predstavuje mentálny interiér hlavného hrdinu“, všetko sa odohráva v jeho hlave.

Starnúci vojenský historik Emil (skvelý Emil Horváth) sa síce pohybuje v realisticky zariadenom byte , ale postavy a deje sú súčasťou jeho spomienok, snov, úvah. Či je to jeho manželka, lekárka Milka (kultivovaná Anna Javorková), ktorá sa nevie zmieriť so stratou dcéry, priateľ ortopéd so psychickými problémami (rozšafný Dušan Jamrich), podnájomníčka Zuzka (poslucháčka VŠMU pôvabná Zuzana Porubjaková), ambiciózna Emilova šéfka Hirková ( hosťujúca Michaela Čobejová) i excentrická televízna redaktorka Diana (Gabriela Dzúriková). Dôležité miesto v tejto zostave má aj hovoriaci vták Felix.

Divák sa smeje na výborných dialógoch, dojíma ho bezmocnosť manželskej dvojice v kríze, trauma z hudby Beatles či schopnosť odpúšťať, ale v niektorých okamihoch ho až zamrazí, keď si uvedomí podtexty a pravdivosť konštatovaní hoci aj o mediálnom diktáte pekných tvárí a bulváru, preceňovaní televízie a ignorantskom zaznávaní vzdelania, vedy a umenia. Ak by ste si chceli niektorú myšlienku či situáciu pripomenúť, nemáte problém. SND totiž novú slovenskú pôvodnú hru uviedlo nielen na javisku, ale v bulletine prinieslo aj jej celý text, čo je viac než chvályhodné.

Elena Ťapajová
FOTO - Ctibor Bachratý
Páčil sa vám článok?