Bratislavčania si uctili rodáka Johanna N. Hummela

21.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Významného bratislavského rodáka a hudobného skladateľa Johanna Nepomuka Hummela (1778-1837) si v sobotu uctili najmä priaznivci vážnej hudby. V Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca sa uskutočnil koncert Cappelly Istropolitana na počesť 170. výročia jeho úmrtia pod názvom Pocta Hummelovi.

Súčasťou spomienky bolo verejnosti sprístupnené reinštalované Hummelove múzeum. Nachádza sa v jeho rodnom dome na Klobučníckej ulici 2. Prezentuje písomné a obrazové dokumenty o umeleckej činnosti i živote. Dozvedáme sa, že sa preslávil ako hudobný skladateľ, klavírny virtuóz a dirigent Opery v nemeckom Weimare, kde aj zomrel. Bol žiakom Wolfganga Amadea Mozarta a v útlom veku ako klavirista spolupracoval s Josephom Haydnom.

V múzeu sú spomienky na jeho tri koncerty pred početným vybraným obecenstvom v Bratislave. V rokoch 1793 a 1796 hral ako študent, v roku 1834 počas poslednej návštevy rodiska. Steny múzea zdobia portréty Franza Liszta, Antona Rubinštejna a ďalších svetoznámych umelcov, ktorí aj Hummelovou zásluhou koncertovali v Bratislave. V múzeu nechýbajú hudobné nástroje - okrem troch spinet je tam koncertné krídlo londýnskej firmy Pierre Érard z roku 1830, ktoré mu firma darovala počas koncertného turné v Anglicku o rok neskôr.

Hummelova expozícia patrí pod Múzeum mesta Bratislavy. Osobnosť tohto hudobníka pripomína aj jeho pomník pred nemeckou ambasádou na Hviezdoslavovom námestí.

(tasr)

Páčil sa vám článok?