Súčasný tanec pod pyramídou uvádza premiéru

20.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Projekt Súčasný tanec pod pyramídou, ktorý rezonoval nielen v ušiach milovníkov tanca nedávno, prináša do bratislavského kultúrneho života svieži vietor v podobe pravidelného uvádzania produkcií súčasného tanca a pohybového divadla.

Projekt je spoločnou iniciatívou Asociácie Bratislava v pohybe a Slovenského rozhlasu. Zameriava sa na tri základné oblasti: pravidelné prezentovanie už existujúcich inscenácií, podporu vzniku nových diel a poskytnutie pomoci umelcom na tvorivý, slobodný výskum tanca a pohybu. Najnovšou premiérou v rámci projektu bude uvedenie inscenácie Združenia prvého mája.

V dňoch 27. a 28. apríla o 19.00 h. uvedie Združenie v Komornom štúdiu Slovenského rozhlasu na Mýtnej 1 predstavenie Ortopoetikum. Autormi konceptu sú Maja Hriešik, Barbara Gindlová, Debris Company, režisérkou predstavenia Maja Hriešik v choreografii Stanislavy Vlčekovej s hudbou Ľubomíra Burgra.

Predstavenie je poetickým obrazom o (ne)funkčnosti ľudského tela, inšpirovaným konkrétnymi skúsenosťami autorov s rôznymi druhmi postihnutia chrbtice a s tým spojenými „postihnutiami“ mysle. Čo sa stane, keď telo prekoná poškodenie, ktoré obmedzilo alebo zablokovalo pohyb. Čo sa stane, keď sa poškodením či náhodným zastavením telo zbaví precíznej choreografie každodennej automatizovanej činnosti? Aj o tom je hudobno-tanečné predstavenie Ortopoetikum.

(dš)
Páčil sa vám článok?