Známa metóda sebaobrany pochádza z Bratislavy

19.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Tomuto štýlu boja chýbajú demonštratívne a duchovné prvky východných bojových umení a prezentuje sa jednoduchosťou, čistotou techník a účelnosťou, ktoré ho zrodili.

Pre tieto svoje vlastnosti je metódou, ktorú používajú špičkové bezpečnostné zložky na celom svete a ich príslušníci dobre vedia, že sa zrodila v Bratislave, hoci sa inštitucionalizovala až v Izraeli. V hebrejštine sa nazýva Krav Maga a znamená boj zblízka. Vznikla ako čisto účelová a nevyhnutná metóda v boji o prežitie v uliciach Bratislavy na prelome tridsiatych a štyridsiatych rokov minulého storočia. Jej autorom bol vynikajúci športovec, atletický i zápasnícky šampión Slovenska Imrich Lichtenfeld (na fotografii 1 a 2), syn niekdajšieho šéfa bratislavských detektívov Samuela Lichtenfelda (na fotografii 3).

V rodine Lichtenfeldovcov, ktorá žila v dnes už nejestvujúcom dome na Laurinskej ulici, sa šport ctil rovnako ako morálka, zákon a vzdelanie. Imrich, zvaný Imi, z toho všetkého mal požehnane. Patril k športovej špičke Slovenska v zápasení, boxe a gymnastike už na hranici dospelosti. Dejiny však zomleli aj tento talent. Keď sa na sklonku tridsiatych rokov v Bratislave napriek sile jej židovskej obce začali množiť útoky fašistov na slabších, Imi so svojimi priateľmi vyrážal na ich obranu. V pouličných šarvátkach malej skupinky proti presile vytvoril metódu veľmi účinného boja, jej základné techniky a taktiky.

Pochopiteľne, musel utiecť, a tak smeroval do Palestíny, kde sa v roku 1944 podieľal na vzniku bezpečnostných zložiek nového štátu Izrael. V roku 1948 sa stal hlavným inštruktorom Izraelských obranných síl (IDF), kde svoju metódu boja zblízka ďalej zdokonaľoval. Osobne trénoval špičky policajných a vojenských zložiek Izraela. Po ukončení aktívnej služby modifikoval systém Krav Maga aj pre civilný sektor tak, aby slúžil predovšetkým ženám, dievčatám a chlapcom. To je vlastne jeho filozofia - dokonalou prípravou ponúknuť slabším možnosť účinne sa brániť presile.

V súčasnosti na Slovensku pôsobí Slovenská divízia Medzinárodnej federácie Krav Maga, ktorá sa orientuje práve v tomto smere. Vytvorila pre ženy a dievčatá program nazvaný Nebyť obeťou, venuje sa príprave športovcov, ale tiež sa snaží pripomenúť, že zakladateľ tejto bojovej techniky bol z Bratislavy. „Považujeme za povinnosť oboznámiť ľudí so životom a dielom človeka, ktorý žil v Bratislave a vytvoril tu niečo, čo si získalo uznanie na celom svete,“ hovorí Branislav Križák, riaditeľ slovenskej sekcie. Pripomína, že hoci Bratislavčania o Imim Lichtenfeldovi ani nevedia, jeho priatelia a kolegovia z Izraela už Imiho mesto po osobných návštevách poznajú. Bojovníci chcú pamiatke tohto športovca venovať memoriál, v meste, ktoré dodnes preslavuje vo svete, by si však iste zaslúžil aj tabuľku či bustu.

(gub)
Páčil sa vám článok?