Výstavy Život bobrov a Nanosvet v SNM

14.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Ak sa rozhodnete stráviť voľný čas návštevou Slovenského národného múzea, čakajú vás v jeho priestoroch dve pútavé výstavy. Prvá z nich mapuje život bobrej rodinky a má názov Život bobra, druhá sa ponára do miniatúrneho sveta a návštevníkom sa predstavuje pod označením Nanosvet.

Výstava Život bobra predstavuje 30 veľkoformátových fotografií (90 x 60 cm) a 30 fotografií formátu A3+ a mapuje život rodinky bobrice Ráchel. Autori Tomáš Hulík, Fedor Čiampor a Andy Šutek strávili pozorovaním bobrov vo voľnej prírode na rieke Morava neďaleko Devínskej Novej Vsi viac než tisíc nocí, resp. osem rokov (od roku 1997).

Za ten čas sa stali členmi bobrej rodinky a zaznamenali nezvyčajné situácie, zriedkakedy pozorované vo voľnej prírode. Návštevník múzea tak môže spoznávať výchovu piatich mláďat bobrice Ráchel, ale aj ich tragický osud, ktorý im pripravili povodne v roku 2002. Autori predstavujú bobrov aj formou diorámy, ktorá znázorňuje azda najznámejšiu a najviac viditeľnú činnosť bobrov - rúbanie stromov. Súčasťou výstavy je i jeden z filmov, ktorí autori natočili pre rakúsku televíziu ORF.

Výstava Nanosvet ponúka verejnosti pohľad na svet veľmi malých rozmerov. Nanosvet je prvou z troch výstav projektu Dotyky poznania. Vystavené exponáty (spolu asi 12 kusov, z toho asi 6 interaktívnych) postupne uvedú návštevníka do problematiky nanosveta pomocou škály rozmerov vecí a predmetov. Od vesmírnych asi 1017 metrov, cez „naše“ ľudské mierky asi 100 metrov (teda jeden meter) až po 10-9 metrov (1 miliardtina metra).

Na ceste do sveta „trpaslíkov“ návštevníkov sprevádzajú lupy, mikroskopy, ale aj ďalekohľady. Scenár výstavy sa v návrhu exponátov orientuje predovšetkým na možnosti interaktivity a humorné podanie. Mladí návštevníci môžu zamestnať svoju kreatívnu myseľ a ruky v tvorivých dielňach. Obe výstavy v Slovenskom národnom múzeu na Vajanského nábreží potrvajú do 30. júna.

(dš)
Páčil sa vám článok?