Milan Herényi vystavuje maľby a grafiky

13.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na rohu ulíc Konventnej a Kozej v priestoroch Infocen SEK EU vystavuje svoje maľby a grafiky akademický maliar Milan Herényi. Výstava Radosť z pohybu je sprístupnená od 12. apríla do 15. mája, v pondelok až piatok od 9.00 - 15.00 h.

Tvorba Milana Herényiho je silne ovplyvnená prostredím, v ktorom vyrastal. Matka, pani Augusta Herényiová-Starostová, bola primabalerínou v SND. Od malička maliar trávil veľa času v zákulisí divadla, čo ho poznačilo na celý život. Na jeho plátnach nájdeme nežné baletky na javisku v lesku sláve, ale aj so strhanými tvárami po skúškach, smutných klaunov, hudobníkov a komediantov.

Ak sa však prizrieme lepšie, zbadáme medzi dielami umelca aj britké postrehy, ktoré zaznamenávajú životy obyčajných ľudí. Kraj pod Poľanou silne oslovuje umelcov, ktorí v ňom nachádzajú inšpiráciu pre svoje diela. Nie je to inak ani v prípade Milana Herényiho. Detvan vždy stelesňoval dejinný optimizmus národa, mocnej príslušnosti k zemi a ľudu a takto je zobrazovaný aj na jeho plátnach.

(dš)
Páčil sa vám článok?