Gejza Dusík na scéne Divadla Aréna

12.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Prvého apríla uplynulo sto rokov od chvíle, keď sa v Zavari narodil majster Gejza Dusík. Divadlo Aréna práve v tento deň uviedlo operetu slovenského velikána a tvorcu operiet Pod cudzou vlajkou.

Pamätníci spomínajú, že s impozantnou a robustnou postavou Gejzu Dusíka ostro kontrastovalo jeho jemné, noblesné a skromné vystupovanie, osobný šarm a dobré spôsoby.

Opereta Pod cudzou vlajkou odráža, ako to už u umelcov býva zvykom, práve vnútorný svet hudobného majstra. Nekričí do sveta plané popevky len preto, aby na seba upozornila, len sa nevtieravo a decentne blíži k divákovi, aby ho oblažila svojimi piesňami, odpútala od ťažkostí, ktoré ho gniavia a jemným dotykom dlane voviedla do sveta lásky, ale aj vojen, konfliktov a nedorozumení. Návštevníci divadla tak majú možnosť počuť známe Dusíkove piesne Dedinka v údolí, S tebou pod Tatrami, Saigon, ty mesto krásnych žien a iné.

Prešlo presne šesťdesiat rokov odvtedy, čo v hlavnej postave operety Pod cudzou vlajkou zažiaril na scéne SND František Krištof Veselý. Dnes sa v postave Jána Holuba predstavuje Ján Koleník, jeho speváckymi a hereckými partnermi sú Miroslava Partlová, Marián Labuda ml., Róbert Mikla, Štefan Richtárech, Júlia Jamrišková, Marta Potančoková, Miloš Stančík, Karol Čálik, Petra Lenártová, Ivo Heller a ďalší. Všetci účinkujú v réžii Rastislava Balleka, s textami piesní Ota Kaušitza a libretom Cela Radványiho. Originálny dobový zvuk dáva inscenácii hudobný aranžmán Juraja Bartoša a nahrávka Bratislava Hot Serenaders.

Súčasné spracovanie nemá podľa tvorcov len nostalgický charakter, hoci je sčasti návratom k zaniknutému svetu operety. Malo by byť predovšetkým pripomenutím originálnej divadelnej konvencie, prinášajúcej témy, ktoré zanikli spolu s ňou. Inscenácia je určená širšiemu mestskému publiku - teda pamätníkom, pretože nejde o rekonštrukciu minulosti, ale o dialóg s ňou. Príbeh je posunutý k modernejším divadelným výrazovým prostriedkom. Kombinácia týchto dvoch polôh by mala zaručiť, že inscenácia prinesie do slovenského divadelného kontextu čosi naozaj nové.

Taká je ambícia Divadla Aréna, ktorú sa uvedením Dusíkovho diela nepochybne darí naplniť.

Dáša Šebanová

Miroslava Partlová a Ján Koleník pod cudzou vlajkou.
FOTO - Oleg Vojtíšek

Páčil sa vám článok?