Slučka pre dvoch - manžela aj milenca

6.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Jedna slučka na kravate, povraz pre obesenca, môže v niektorých prípadoch slúžiť aj ako konečné riešenie pre oboch aktérov manželského trojuholníka - manžela aj milenca. Aj o tom je hra Ivana Bukovčana Slučka pre dvoch alebo Domáca šibenica, ktorú premiérovo uviedlo Divadlo a.ha.

Nosným pilierom hry aj herectva je sudca (Vladimír Jedľovský), ktorý sa roky skrýva na povale. Tu si vytvoril v podlahe malú skulinku, dieru, ktorou pozoruje život „tam dole“, teda vo svojom dome. Pohľadom oblažuje svoju ženu pri kúpaní, ale vníma aj ruky cudzieho muža, ktoré siahajú na jeho zubnú kefku. Stretnutiu sa nedá vyhnúť. Milenec a podnájomník v jednej osobe (Dano Heriban) prichádza na povalu a prosí muža, aby zišiel dole k svojej žene, pretože on chce zostať slobodný. Zdanlivo klasický manželský trojuholník, pri ktorom sa chce milenec vyvliecť zo zodpovednosti a ohrdnutá manželka a milenka v jednej osobe (Tatiana Kulíšková) sa mstí.

V hre Ivana Bukovčana však aktéri rozohrali aj príbeh o ľuďoch, ktorí majú strach zísť z povaly. Už im neprekáža, že ich jedinou spoločnosťou sú pavúky, muchy a šváby, komunikujú s nimi na celkom slušnej, dynamickej úrovni. Skôr sa boja „zísť dolu“ a zaradiť sa do vlčieho sveta, ktorému nerozumejú. Majú síce panický strach z toho, že obed im bude zákonitá manželka dávať pred dvere, pretože už nemá záujem vstúpiť vo svojom červenom župane na povalu, samota „hore“ im však vyhovuje viac ako nezrozumiteľné, nemorálne vzťahy na zemi. Téma hry Ivana Bukovčana je aktuálna aj dnes. Nejeden sudca pozoruje svoju manželku pri kúpaní cez dierku v povale a nejeden mladý muž napĺňa svoj žalúdok jedlom pripraveným „z lásky“ od osamelej ženy, ktorej muž sa skrýva na povale.

Režisér Štefan Korenči pripravil s hercami tému, ktorej napriek tragickému nádychu nechýbajú komické a absurdné prvky, a zvolil si na jej interpretáciu zrelých hercov, mimochodom manželský pár, Tatianu Kulíškovú a Vladimíra Jedľovského. Divadlo a.ha touto hrou pokračuje v ambícii ponúkať divákovi kvalitný a autentický herecký výkon budovaný na kvalitnom texte.

Dáša Šebanová
Páčil sa vám článok?