Štyri grafické cykly Davida Hockneyho

4.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Jedna z charakteristík súčasného anglického umelca Davida Hockneyho ho charakterizuje ako človeka, ktorého „v maľbe nezaujímala metafora ani symbolika, chcel rozprávať príbeh“.

V Slovenskej národnej galérii, v Esterházyho paláci na Námestí Ľ. Štúra 4 pripravili pri príležitosti Hockneyho sedemdesiatich narodenín výstavu Slová a obrazy, ktorá predstavuje takmer stovku grafík z ranej autorovej tvorby.

A vy si na tejto výstave môžete pozrieť príbehy maliara, ktorý poznal život zo všetkých jeho strán. Pil zo džbána naplneného nielen čistou, priezračnou, horskou vodou, ale aj ohnivou pálenkou či lahodným vínom. Plným priehrštím rozhadzoval peniaze, aby bol vzápätí vysunutý na okraj, vyhnaný dobrými, slušnými ľuďmi ako vydedenec. Spoznal, čo prináša Jedna noc, keď po nej nenasleduje deň. Zavítal do Nudnej dediny, aby ho vzápätí rozptýlil ruch veľkomesta.

Jeden z cyklov vystavených grafík pod názvom Život zhýralca dokumentuje niekoľkomesačnú „newyorskú skúsenosť“ umelca, pobyt v tomto meste miest, poznanie, aké môžete získať len potulkami medzi žltými taxíkni a do neba sa týčiacimi mrakodrapmi. Hockneyho Zhýralec nezošalie. Nakoniec sa umierni a zapadne do davu. To je len jeden z príbehov umelca, ktoré vám je schopný a ochotný na krátke posedenie vyrozprávať.

Zameraním na štyri najdôležitejšie grafické cykly, ktoré Hockney vytvoril v rokoch 1961 až 1977, výstava mapuje nielen umelcov vzťah k literatúre, ale dokladá aj jeho významný prínos na poli grafiky. „Je autorom scén a kostýmov k divadelným predstaveniam a nerobí mu problémy rušiť stereotypy v teórii a v dejinách umenia. Napriek tomu, že David Hockney je tak tesne zviazaný s prítomnosťou, je umelcom renesančnej veľkosti. A aj toto napätie medzi dneškom a včerajškom ho robí jedinečným,“ uzatvára predstavenie grafickej tvorby anglického umelca slovenskému divákovi jedno z odborných hodnotení.

Vystavené práce pochádzajú z bohatých umeleckých zbierok British Council.

Dáša Šebanová
Páčil sa vám článok?