John a Yoko na scéne Divadla Gunagu

29.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

Čo sa stane s vaším životom, ak sa zamilujete do Japonca a vezmete si ho za manžela? Herečke Oľge Belešovej srdcom preletel Amorov šíp, keď v ďalekej Austrálii prvýkrát uvidela Masahika Shiraki a odvtedy spolu zdieľajú slovenskú manželskú posteľ.

V najnovšej hre Divadla Gunagu John a Yoko sa obaja autori snažia s jemným sarkazmom pozrieť nielen na svoj vzťah, ale aj na partnerstvo svetoznámej dvojice Johna Lennona a Yoko Ono.

Autormi textu divadelnej hry sú manželia Oľga Belešová a Masahiko Shiraki a ku cti im slúži, že na svoj vzťah nepozerajú zahrabaní do zemitej hrudy malicherností a prízemných problémov, ale vedia mu dodať potrebnú šťavu a humor, ktoré sú nenahraditeľné pre zmiešanú japonsko-slovenskú dvojicu.

Pomedzi smiech však Belešová nezabudne pripomenúť, že až po manželstve s Japoncom zistila, čo je strach z rasizmu a v akej veľkej miere bujnie na Slovensku.  Kto iný ako Japonec vie o tom viac? Kto iný ako Japonec dostane strach, keď ho obkolesia štyria mladíci a on nemôže spraviť krok? To sú tie smutnejšie odtiene lásky dvoch cudzincov, veselšie chvíle nastanú, keď sa v rodine Belešová - Shiraki začne pripravovať sushi. Ani o tento zážitok nezostal divák ukrátený a manželia preniesli svoje zážitky z kuchyne rovno na pódium. Keď si pozriete kuchársku ekvilibristiku Masahika Shiraki a vypočujete ženský komentár pani Belešovej, pripravovali by ste sushi neustále.

Hra určite nie je o exhibícii jedného zmiešaného páru, ako by mohli kuvikať neprajníci. Ponúka reálny pohľad „z prvej ruky“, dobré aj zlé stránky partnerstva dvoch ľudí, ktorí musia okrem rozdielov vyplývajúcich z odlišného rodinného zázemia, riešiť aj celkom rozdielne názory na spôsob života, kultúrne hodnoty, historické dedičstvo, alebo zaoberať sa bežnými, byrokratickými problémami o akých Japonci ani nesnívajú. V tej chvíli je na mieste sňať klobúk pred odvahou Masahika Shiraki a jeho schopnosťou zvládnuť za pomerne krátky čas nielen slovenský jazyk, ale v spolupráci s manželkou v ňom aj napísať hru a predviesť ju na divadelnom javisku. K jej úspechu vo veľkej miere nepochybne prispel aj režisér Viliam Klimáček.

Dáša Šebanová
Páčil sa vám článok?