Univerzitka má novú počítačovú študovňu

29.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

Počítačovú študovňu ako novú službu pre čitateľov slávnostne otvorili v bratislavskej Univerzitnej knižnici. Nachádza sa na druhom poschodí v rekonštruovaných priestoroch budovy bývalého Uhorského snemu.

Technické vybavenie v hodnote asi 800 000 korún predstavuje dva servisné a 24 počítačov pre čitateľov. 

„Dopoludnia ju budeme využívať ako školiace pracovisko a od 12. do 19. hodiny je k dispozícii čitateľom,“ uviedla vedúca knižničných služieb Dagmar Kleinová. V počítačovej študovni je sprístupnený naskenovaný generálny menný katalóg asi milióna kníh z fondu knižnice.

Podľa riaditeľa úseku elektronizácie Univerzitne knižnice Alojza Androviča bude služba v tejto študovni kvôli prehľadu evidovať účastníkov. „Stalo sa nám, že od nás cez internet komunikoval človek, o ktorého sa zaujímala kriminálna polícia,“ zdôvodnil Androvič.

V nových priestoroch je aj ďalšia služba čitateľom - digitalizačné pracovisko. Poskytuje záujemcom čiernobiele i plnofarebné dokumenty. Tento proces konverzie dát do digitalizovaného formátu na spracovanie cez počítač u historických knižných fondov slúži aj na sprístupnenie verejnosti na stránke knižnice. Týka sa to vyše 70-ročných kníh, na ktoré už neplatí autorský zákon.

Novú počítačovú študovňu sprístupnili v rámci týždňa slovenských knižníc. Ten vyvrcholí v zrekonštruovanej Univerzitnej knižnici Dňom otvorených dverí, ktorý bude v sobotu 31. marca od 9.00 do 15.00 h. Návštevníci budú môcť vidieť aj také priestory knižnice, kam čitatelia obvykle nemajú prístup.

(tasr)
Páčil sa vám článok?