Stret dvoch svetov na jednom pieskovisku

23.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

Všetko sa to začína na pieskovisku. Tu si prvýkrát uvedomujeme, že naše „protipohlavie“ chodí cikať na opačnú stranu kríkov, a kým chlapci pri „tom“ stoja, dievčatá si musia čupnúť.

Poľský autor Michal Walczak o tom napísal hru Pieskovisko, ktorú v A4 Nultom priestore na Námestí SNP 12 uviedlo Združenie pre nezávislé divadlo Stromy.

V réžii Jána Štrbáka sa na javisku predstavia Lucia Lapišáková a Martin Hronský. Viem si túto hru predstaviť úplne bez slov. Akékoľvek verbálne vyjadrenie deja je v predstavení niečo navrch, akási čerešnička na torte, ktorá je však taká malá, že sa celá ponára do napenej šľahačky, až ju vôbec nevidieť. Šľahačka sú gestá, mimika, obyčajné zvuky a neverbálny spôsob, akým muž komunikuje so ženou.

On miluje „chlapčenské“ hry. Vôkol neho sa v zahrabanom piesku váľajú nezničiteľní batmani, rýchle autá a drevení panáci, obete silných a neporaziteľných mužov. Ona prichádza s bábikou, svojou najobľúbenejšou, vrkočatou a okatou krásavicou. Stretávajú sa na pieskovisku, ktoré podľa jeho názoru patrí len jemu. Vymedzí jej „polovicu“, reálne asi pätinu priestoru. Ona sa bráni, ale je to zbytočné. V záchvate hry batman rozpára vlasatej krásavici brucho, ešte viac roztiahne ramená a keď ich predsa trochu spustí, ona už nemá záujem z celkom prozaického dôvodu - sťahuje sa do inej štvrte, teda aj na iné pieskovisko.

Režisér Ján Štrbák hovorí, že vzťahy sa veľmi nemenia: „Spor o bábiku alebo o zlomeného panáčika sa ničím nelíši od konfliktov, keď sa dospelí rozvádzajú a naťahujú sa o deti.“ Autor necháva v hre, kde niet víťaza, zdanlivo vyhrať ženu. Ona odchádza, on zostáva. Patrí mu síce celé pieskovisko, je mu však nanič.

Ak ste žena a k takémuto záveru hry vás nevtieravo dovedie aj príjemná hudba René Aubryho, mohli by ste z divadla odísť s víťazoslávnym pocitom. Opak je však pravdou. Len pieskovisko vie, koľko sĺz a krvi z poranených chodidiel do seba nasajú zrniečka piesku, kým muž a žena, chlapec a dievča zistia, že jej bábika celkom dobre zapadá do jeho parádneho auta.

Dáša Šebanová
Páčil sa vám článok?